IMATE JAKU REAKCIJU NA UBOD KOMARACA? Ovih pet domaćih pripravaka olakšat će vam svrbež

wikipedia

Većina ljudi voli toplo vrijeme, druženje i aktivnosti u prirodi. No, s toplim vremenom dolaze i komarci koje nitko ne voli.

Osim što njihovi ubodi uzrokuju neugodu i svrbež, mnogi razviju i određenu alergijsku reakciju na ubod, pa se na mjestu uboda stvara oteklina.

Često nije u pitanju samo jedan ubod nego čak više njih na različitim mjestima na tijelu.


Mnogi ne znaju da samo ženka komarca može ubosti ljude, a oteklina nastaje onda kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka. Naime, slina komarca sadrži određene bjelančevine koje su našem imunološkom sustavu potpuno strane supstance te upravo zbog toga reagira u obliku obrane organizma od štetnih posljedica. Zato dolazi do nastanka otekline na mjestu uboda koja izaziva svrbež, a to je najbolji način kojim se tijelo može obraniti od komarca.

Ubod tigrastog komarca najčešće rezultira puno većim oteklinama od običnog komarca, no one uglavnom prolaze nakon nekoliko dana. Drugim riječima, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija pa nastane oteklina, a kod nekih gotovo da se i ne vidi, piše KreniZdravo.I dok se prije odlaska u prirodu pametno namazati ili našpricati repelentom, najčešće ne znamo što bismo točno napravili ako nemamo pri ruci neku kremu za ubode, pa vam donosimo pet kućnih lijekova koji pomažu kod uboda komaraca.

Soda bikarbona

Ono što već sigurno znate jest da soda bikarbona ima zaista široku primjenu, a jedna od njih je svakako kućno liječenje. Naime, jedna je od najboljih kućnih lijekova za ubode komaraca.

U malu posudu dodajte žlicu sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Ocat

Ocat će na ubode komaraca djelovati tako da će smanjiti oticanje i svrbež.

Natopite vatu octom, a zatim postavite na zahvaćeno područje. Vatu možete zalijepiti i flasterom te ostaviti da djeluje oko desetak minuta. Ocat također možete pomiješati s kukuruznim brašnom te tako dobiti čvrstu smjesu koju možete nanijeti na mjesto ugriza komarca, a zatim nakon desetak minuta isprati toplom vodom.

Voda

Voda može trenutno ublažiti osjećaj svrbeža i nelagode.

Temperaturu vode prilagodite sebi, no pripazite da ona ne bude pretjerano vruća. Jednostavno čistu tkaninu natopite vodom, a zatim primijenite na ugriz komarca. U vodu također možete dodati ranije spomenuti ocat, a svakako je preporučljivo običnu vodu zamijeniti slanom ako ste u blizini mora.

Led

Led je odličan izbor za uklanjanje neugodnog osjećaja svrbeža, a posebno je koristan kada su u pitanju otekline uzrokovane ubodom komarca. Jednostavno uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu tanku krpu i stavite na mjesto uboda komarca.

Med

Med također može olakšati svrbež i nelagodu na mjestu uboda komarca. Naime, med posjeduje antimikrobna svojstva koja će brzo spriječiti infekciju, a pritom smanjiti svrbež i peckanje nastalo na mjestu uboda.

Primjena je također vrlo jednostavna. Malo meda nanesite na mjesto uboda, ostavite nekoliko minuta kako bi moglo djelovati, a potom isperite toplom vodom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI