IMATE PROBLEMA S PROBAVOM? Rješenje je u pšeničnim mekinjama

Pixabay

Predugo sjedite ili se nezdravo hranite, a možda imate i neke zdravstvene probleme za koje i ne znate? Uglavnom, muči vas zatvor ili opstipacija i zbog toga se ne osjećate dobro. Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana, objavio je portal Dnevno.

Konstipacija koja traje dulje od tri tjedna može biti simptom neke druge sistemske neuromuskularne, odnosno metaboličke bolesti. Ukupna pojavnost u populaciji varira od 2-28 posto, češća je u žena i raste s dobi. Češća je u osoba nižeg socioekonomskog statusa, sklonih depresiji te psihofizički zlostavljanih.

Nedovoljan unos hrane pridonosi zatvoru. Prehrana koja se temelji na lako probavljivoj hrani, bez povrća, voća i integralnih žitarica pridonosi nedovoljnoj balastnoj masi potrebnoj za formiranje stolice. Ostali uzroci zatvora mogu biti metaboličke bolesti (hipotireoza, hiperkalcemija, šećerna bolest), kolagenoze, nasljedne muskularne bolesti, poremećaji debelog crijeva, crijevne neurološke bolesti, ali i neke necrijevne poput Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze, anorektalni poremećaji itd.


Postoji mnogo narodnih receptura protiv zatvora, a jedna od poznatijih je ona koja se temelji na pšeničnim mekinjama.

Treba ih jesti bez prethodnog natapanja u vodi. Do njihova će bubrenja ionako doći unutar probavnog trakta, što je i potrebno.Optimalna doza je oko 15 do 20 g mekinja, pomiješanih s jogurtom, kiselim mlijekom ili domaćim pekmezom. Uzimaju se samo u jutarnjim satima, natašte. Treba znati da se učinak može očekivati tek nakon tjedan dana. Tada se dnevna doza pšeničnih mekinja može smanjiti, a terapija se slobodno može nastaviti i mjesecima.

Ako pijete lijekove protiv zatvora, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI