JEDITE GA! Ovo povrće pomaže u čišćenju organizma te jača imunitet

Cikla je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, zbog čega je mnogi svrstavaju u red namirnica koje se ne bi trebale isključiti iz ishrane. Pravi je “eliksir zdravlja”, a nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj prehrani, za čišćenje organizma od toksina i jačanje imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale – kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij, željezo, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litij i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cikle sprječava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava starenje i pojavu ateroskleroze, te potiče rad crijeva.

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospješuje razmjenu tvari, regulira krvni tlak, snižava razinu kolesterola, čuva krvne žile i potiče rad jetre. Budući da sadrži veću količinu željeza i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cikla je iznimno korisna u liječenju malokrvnosti.

Preporučuje se i u slučaju gripe, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želudca. Usto, to ljekovito povrće blagotvorno djeluje na živce i rad mozga.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI