KAD JE ZDRAVLJE U PITANJU PUNO IH TO ZABORAVLJA! Jedna aktivnost jako pridonosi duljem životu i jačanju imuniteta

Foto: Guliver Images

Ono što svi želimo je zdrav život. A postoji brojni trikovi kako ga možemo poboljšati i učiniti još boljim.

No važnu radnju mnogi zanemaruju ili zaboravljaju. Spavanje je zanemareno  u današnjem užurbanom načinu življenja, a itekako je bitna za zdravlje i kvalitetniji život.

Spavajući jačamo svoj imunološki sustav, naše tijelo i njegove stanice u snu rastu (hormon rasta aktivira se u dubokom snu), a kako se odmaramo regeneriramo i kompletni živčani sustav.

Mnogo je teorija koje objašnjavaju zašto spavamo: od toga da je to način čuvanja energije do toga da je spavanje nužno za naš mozak jer regulira emocije, procesiranje informacija i jačanje memorije.

Porijeklo sna moglo bi datirati četiri milijarde godina unazad, kada su prvi mikroorganizmi počeli prilagođavati svoje ponašanje izmjeni dana i noći. Striktno govoreći, termin spavanje odnosi se samo na životinje s kompleksnim živčanim sustavom. Unatoč tome, kod beskralježnjaka je moguće identificirati stanja koja bismo općenito mogli opisati kao spavanje: ona uključuju cikluse odmora i aktivnosti, određeni položaj tijela, manjak odgovora na podražaje… Primjerice, i insekti imaju stanje koje je vrlo slično spavanju. Čak i mikroorganizmi imaju dnevne cikluse aktivnosti i neaktivnosti koje pokreću unutrašnji satovi, odnosno cirkadijani ritmovi. I ako spavanje stoljećima zaokuplja filozofe, pisce i znanstvenike, ozbiljnija istraživanja počela su tek pedesetih godina 20. stoljeća. Količina sna potrebna za oporavak tijela vrlo je individualna. Nekim je ljudima dovoljno manje sna, kao što je to bilo, primjerice, Napoleonu koji je spavao 4 do 5 sati, ili Leonardu da Vinciju, koji je svojih sat i pol sna noću još i rascjepkao spavajući 15 minuta svaka 4 sata.Facebook Comments

Loading...
DIJELI