Kada otkrijete za što je sve dobar limunov sok, stalno ćete ga koristiti

Stocksy

Premažite limunovim sokom sva mjesta gdje se kukci okupljaju.

Sokom od limuna obično se koristimo u kulinarstvu, no može se upotrijebiti i za čišćenje, što ga čini sastavnim dijelom kućne ljekarne. Iako možda mislite da ste otkrili sve načine na koje ga možete iskoristiti, sigurno ćete naći nešto što dosad niste iskušali.

Melem za nokte

Ako su vam nokti žuti i beživotni nakon što ste često koristili odstranjivač laka, problem ćete riješiti ako u malu posudu iscijedite malo limunovog soka i namačete nokte samo minutu-dvije.

Neke žene tvrde da je ovaj kratki tretman više nego djelotvoran, a ako u posudicu dodate i žlicu maslinovog ulja, nokti će ojačati za tili čas.

Konzervans za hranuAko pojedino voće i povrće, kao što su avokado, jabuke i kruške, želite sačuvati od tamnjenja, jednostavno ih premažite limunovim sokom. Uvelu salatu oživjet ćete ako je potopite u vodu u koju ste iscijedili jedan limun.

Dezodorans

Ako ste zaboravili ponijeti dezodorans, a oznojili ste se tijekom dana, kao “hitna pomoć” će vam poslužiti sok od svježeg limuna.

Jednostavno utrljajte sok ispod pazuha i kiselina će ubiti bakterije koje izazivaju neugodan miris. Limunov sok možete koristiti kao stalnu zamjenu za standardne dezodoranse jer ne sadrži štetne materije.

Neugodni mirisi u domaćinstvu

Čistili ste ribu ili ste sjeckali češnjak pa se nikako ne možete riješiti neugodnog mirisa, istrljajte ruke limunovim sokom i neugodan miris će nestati za tren oka. Isto tako, limunov sok će vas osloboditi neugodnog mirisa iz hladnjaka, mikrovalne pećnice ili s bilo koje druge površine.

Ako vam se ne sviđa miris hrane koju kuhate kao što je kupus, kiseli ili slatki, u jelo iscijedite malo limuna i miris će automatski postati ugodniji.

Sredstvo protiv kukaca

Većina kućnih kukaca veoma je osjetljiva na miris limuna, a tu se ubrajaju pauci, mravi, mušice, pa čak i žohari koje je veoma teško istrijebiti.

Premažite limunovim sokom sva mjesta gdje se kukci okupljaju.

Lijek za bolno grlo

Žličicu limunovog soka pomiješajte s malom čašom mlake vode pa time grgljajte bolno grlo.

Ponavljajte nekoliko puta tijekom dana pa će bol i osjetljivost grla veoma brzo nestati, a što je najvažnije, limun ima antibakterijsko djelovanje.

Sredstvo za izbjeljivanje pjegica i bora

Na komadić vate nakapajte limunov sok i njime premažite pjege na rukama i licu. Neke žene tvrde da su nakon dva tjedna ovog tretmana rezultati jasno vidljivi.

Čistač prozora

S pomoću limunovog soka očistit ćete prozore od tvrdokornih mrlja od vode i prašine, i to puno djelotvornije i lakše nego nekim sredstvom za čišćenje, koje je pritom puno štetnih tvari.

Limunov sok možete iscijediti izravno na krpu za čišćenje ili ga pomiješajte s malo vode u bocu s raspršivačem, a nakon toga prozore obrišite novinskim papirom.

Čistač mrlja

Mrlje na tkanini od znoja, vina, plijesni ili bobičastog voća lako možete odstraniti s pomoću limunovog soka.

Mrlje na izdržljivoj tkanini možete premazati pastom napravljenom od limuna i soli, dok delikatniju tkaninu možete tretirati čistim limunovim sokom, a zatim ga isperite pod hladnom vodom.

Spas protiv peruti

Limunov sok možda neće spriječiti ponovni nastanak peruti, ali njime se veoma učinkovito možete riješiti postojećih pahuljica peruti koje su se pojavile na vašoj kosi.

Jednostavno prije pranja umasirajte limunov sok od korijena do vrhova, ostavite da djeluje desetak minuta pa šamponirajte kao i obično.

Čistač metala

Stari sjaj bakrenim tavama ili posudama od nehrđajućeg materijala vratit ćete ako ih premažete limunovim sokom, a zatim isperete mlakom vodom. Primijetit ćete da su sve mrlje od vode nestale.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI