KAKO JEDNOSTAVNO SMRŠAVITI? Mnogi su zaboravili na ovaj način rekreacije

Foto: Pixabay/Ilustracija

Hodanje kao jedan od jednostavnijih oblika rekreacije može učiniti puno za zdravlje, ali i za mršavljenje. S jednim trikom se hodanjem može izgubiti i do 20 posto više kalorija nego običnom šetnjom.

Promjenom brzine hodanja može se potrošiti 20 posto više kalorija nego kada hoda se ujednačenim tempom. Promjena brzine hodanja, djeluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promjena ritma hodanja zahtjeva i jači rad nogu. To je odličan način da steknete kondiciju, očvrsnete mišiće, istopite kalorije i smršavite.

Osim mijenjanja brzine hoda stručnjaci savjetuju da se za bolji učinak poslužite i drugim sitnim trikovima: hodajte s ruksakom na leđima, svoju rutu učinite kompliciranijom i sl.

Redovito hodanje u pravilnom položaju tijela tijekom 30 minuta 5 dana tjedno dokazano smanjuje rizične čimbenike te donosi cijeli niz dobrobiti cjelokupnom zdravlju “hodača”. Ono smanjuje rizik od nastanka nekih oblika raka (dojke i debelog crijeva), šećerne bolesti tip 2, bolesti srca i krvnih žila te depresije.

Osim toga, produžava očekivano trajanje života čak i kod pojedinaca koji pate zbog prekomjerne tjelesne težine i/ili povišenoga krvnog tlaka. Nadalje, hodanje povećava i mineralnu gustoću kostiju te uravnotežuje razine lipoproteina u krvi.Facebook Comments

Loading...
DIJELI