KAKO SE RIJEŠITI VIŠKA KILOGRAMA? Jedite namirnice bogate kapsaicinom, evo koje…

Pixabay

Uskoro idete na godišnji odmor i želite zablistati na plaži, ali vas muči nekoliko kilograma viška? Ne brinite, stručnjaci već dugo tvrde da ljuta hrana ubrzava metabolizam tako pomaže u gubitku kilograma.

Kapsaicin, sastojak koji čili papričicu čini ljutom, općenito se smatra jednim od mogućih rješenja problema viška kilograma. Stručnjaci sa Sveučilišta u Wyomingu prije nekoliko godina otkrili su da taj sastojak potiče cirkulaciju i rad metabolizma pa stoga sagorijeva i kalorije, piše portal Dnevno.

Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima koje su hranili namirnicama bogatim kapsaicinom. Bez obzira na to koliko su jeli i pili, miševi se nisu ugojili.

Kapsaicin je potaknuo sagorijevanje masnih stanica kod miševa, a pokazalo se da ima slično djelovanje i na ljude.

“U našem tijelu bijeli adipociti (stanice bijelog masnog tkiva) upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne stanice troše energiju njihovim sagorijevanjem. Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin potiče pretvaranje bijelih u smeđe adipocite – dakle sagorijeva energiju koja bi se inače taložila kao masno tkivo. Kapsaicin je ključan u poticanju metabolizma i potrošnji energije”, tvrdi autor studije Vivek Krishnan.On i njegov tim vjeruju da će kapsaicin biti važan u borbi protiv pretilosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI