KINETOZA ČESTA I KOD MLADIH: Koji su simptomi bolesti kretanja i kako ih smanjiti?

Foto: Pixabay

Bolest kretanja ili kinetoza ne javlja se samo u staroj dobi, već je danas vrlo učestala i među mlađom populacijom.

Prema istraživanjima svaki treći čovjek boluje od kinetoze, a radi se o stanju koje je popraćeno osjećajem vrtoglavice i mučnine izazvane kretanjem.

Kinetoza se počinje događati u onom trenutku kad određeni dijelovi našeg tijela osjećaju mobilnost, a drugi ne.


Tada tijelo prolazi kroz zbunjenost, jer nije u pokretu, ali srednje uho signalizira kretanje.

Mozak u tom vremenskom intervalu pokušava ustanoviti kakav signal treba poslati ostalim dijelovima tijela.Kinetozu možete osjetiti najviše u vožnji javnim prijevoznim sredstvima, u automobilu, avionu ili brodu, ali moguće je osjetiti i u liftu. Možete ju osjetiti i dok skijate.

U rijetkim slučajevima, bolest kretanja može nastati i zbog pojačanih glavobolja tj. migrena. Migrene gotovo uvijek imaju genetsku povijest, ali nastaju i zbog neuroloških poremećaja, ili poremećaja hormona.

Bolest kretanja se kod svake osobe manifestira drugačije. Ne postoji pravilo, ali ovo su česti simptomi koji upućuju na kinetozu: mučnina, povraćanje, blijeda koža, vrtoglavice, pojačano znojenje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Simptome kinetoze možete ublažiti na više načina. Ako se pripremate za dugo putovanje izbacite tešku i masnu hranu iz svoje prehrane. Ovakve namirnice izazivaju nagon za povraćanjem i mučninama.

Postoji i odličan psihološki trik koji odlično djeluje na mozak kada osjetite mučninu tijekom putovanja tako da fokusirate svoj pogled na neki predmet koji miruje, stablo, nešto na nebu ili u vašoj neposrednoj blizini u vozilu. Preporučuje se izbjegavati monitore, tablete, mobitele ili televiziju te čitanje prilikom putovanja.

Najbolje je mirno sjediti, opustiti se, duboko udahnuti i promatrati kroz prozor. Ako vam i to izaziva vrtoglavicu, spustite zastore preko prozora, ili zamračite pogled majicom koju možete omotati okolo glave. Ponekad rute i ceste koje su strmovite dodatno izazivaju mučninu u želucu. Radije ih nemojte gledati, da ih mozak uopće ne detektira.

Najbolji je savjet da pokušate prespavati cijelo putovanje!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI