KOLIKO UOPĆE ZNAMO O COVID-19 MASKAMA? Nosite li i vi dvostruke maske kako sugeriraju strani stručnjaci ili ih pak uopće ne nosite?

Foto: vperemen.com

Najpopularnije maske na svjetskom tržištu su KN95, i KF94.

KN95 maske dolaze iz Kine gdje se proizvode, a izrađuju se od tvrdog materijala. Ljude ove maske podsjećaju na ptice s “kljunom” pa ih najviše izbjegavaju jer su tvrde i zbog čudnih asocijacija na životinje. U Kini ove maske smatraju kvalitetnima jer su napravljene od kvalitetnog materijala za filtriranje i čvrsto se uklapaju u lica ljudi. Kinezi tvrde da onemogućuju prolazak 95 posto čestica.

KF94 je malo drugačiji, od KN95, ali u pravilu su jako slične. Ova vrsta maske proizvodi se u Južnoj Koreji i filtrira 94 posto čestica, što je samo 1% razlike. Ove maske su široke, te imaju krila koja prekrivaju nos i bradu, tako da je oko vašeg lica dobar pečat.


U Hrvatskoj se najviše koriste medicinske maske. Najpopularnije maske na hrvatskom tržištu su FFP2 i FFP3 maske.

One štite od više tekućih čestica, a primarno ih koriste zdravstveni djelatnici koji rade s oboljelim ljudima. Možete ih kupiti u ljekarnama, a danas se prodaju u gotovo svim prodavaonicama.Kirurške maske koštaju oko 5 kuna, dok su prije Covid-19 virusa koštale samo 2 kune. Višekratne maske su skuplje od jednokratnih. Višekratne maske koštaju od osam kuna pa više. Pakovanje FFP2 maska od 50 komada koštat će vas oko 30 kuna u ljekarnama, a pakovanje FFP3, koje sadrži 50 komada s filtrom, koštat će vas čak 90 kuna.

Prema navodima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najbolja zaštita od Covid-19 virusa je svakako održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje mogu biti zaražene. Ako držimo određenu fizičku distancu, te pravilno nosimo zaštitne maske, onda sprječavamo protok većih čestica u kojima se može nalaziti virus. S maskama onemogućujemo dodir sluznice usta i nosa s prljavim rukama.

Osim toga maske, usporavaju prijenos respiratornih kapljica, ali i protok izdahnutog zraka. Bitno je pojačati svijest o fizičkoj udaljenosti, ali i voditi računa o zaštiti sebe i drugih pridržavajući se mjera. Upravo tako se smanjuje širenje virusa.

Najpoželjnije maske za zaštitu od Covid-19 virusa su pamučne dvoslojne maske s debelim tekstilom, navodi HZJZ.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI