KRUH NAM IPAK NIJE NAJGORI NEPRIJATELJ! Više ga nijedna dijeta ne može izbaciti iz prehrane!

Kada je riječ o mršavljenju i zdravoj prehrani kruh se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, no čini se kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno, ova vrlo stara i ukusna namirnica puno je vrijednija i zdravija nego što se misli.

Naravno,važno je razlučiti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli kruh kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji

Kada govorimo o zdravom i finom kruhu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cjelovitog pšeničnog i raženog brašna te onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav su kruh pekle naše bake.

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, češnjaka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se okusi i tekstura kruha te na taj način možete uživati u novom kruhu.

Blagodati kruha:1. Osim proteina, kruh sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcij koji kosti čini čvrstima i zdravima.

2. Kruh sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni kruh je prepun vitamina poput vitamina E te vitamina B skupine.

4. Kruh je bogat i vlakanima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sustava.

Iako kruh često smatramo velikim neprijateljem linije i zdravlja, neke vrste imaju niz prednosti za zdravlje…

Bijeli kruh sadrži rafinirano brašno i žitarice te visoki glikemijski indeks. Upravo u procesu obrađivanja nestaju nutritivni dijelovi žitarice.

U toj fazi obrade uklanja se vanjski sloj žitarica koji obiluje vitaminom B i mineralima. Međutim, cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju.

1. Kruh od cjelovitih žitarica

Ovo se odnosi generalno na bilo koji kruh koji je napravljen od cjelovitog žita. Prolazi kroz manje obrada od onog koji se radi of rafiniranog brašna i sadrži više nutrijenata. Ovakav kruh sadrži tiamin odnosno B1 vitamin, riboflavin tj. B2 vitamin, nijacin, željezo, magnezij i selenij.

Uz tog, ovakav kruh vrvi kompleksnim ugljikohidratima koji su ključni za zdravlje probave.

 2. Ezekiel kruh

Ezekiel se razlikuje od većine drugih vrsta kruha jer se proizvodi od proklijalog cjelovitog zrna. Ima iste prednosti za zdravlje kao bilo koji kruh od cjelovitog zrna, ali i dodane vrijedne nutrijente.

Ezekiel najčešće sadrži nekoliko vrsti žitarica ili leguma poput leće i ječma. Sadrži značajne količine kalcija, željeza i nijacina. Jedna šnita odnosno 45 grama Ezekielovog kruha sadrži otprilike 140 kalorija, 5 grama proteina, 22 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakni te 3.5 grama masti.

3. Raženi kruh

Raženi kruh sadrži brašno zrna raži, koje je slično pšenici. Ima sličan nutritivni profil kao kruh cjelovitog zrna pšenice i kvalitetan je izvor vitamina i minerala. Može biti tamne ili svijetle boje, ovisno o načinu proizvodnje.

S ovim je kruhom ključno čitati listu sastojaka jer ponekad prozvođači dodaju prerađeno, bijelo brašno. Šnita raženog kruha sadrži oko 90 kalorija, 3 grama proteina, 17 grama ugljikohidrata, 1.5 grama masti i 2 grama vlakna. Malo istraživanje čak je otkrilo da raženi kruh regulira razine šećera u krvi pa je dobar izbor za dijabetičare, ali bitno je posavjetovati se s liječnikom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI