Krumpir je odličan izvor hranjivih sastojaka: Istraživanje sugerira da prehrana bogata kalijem i s niskim udjelom natrija može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog udara

Damir Spehar/PIXSELL

Jedna od prvih asocijacija na krumpir vrlo vjerojatno je čips ili pomfit, ali zapravo se radi o namjernici koja je sjajan izvor hranjivih sastojaka.

Prema riječima Beth Stark, nutricionistkinje i savjetnice za prehranu i kulinarske komunikacije sa sjedištem u Pennsylvaniji, “krumpir je izvrstan izvor vitamina C koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza”.

Dodala je kako “jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama”, kaže Amber Pankonin, registrirana dijetetičarka i vlasnica prehrambenog bloga Stirlist. “Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko 3-4 grama vlakana. Krumpir ima malo masnoća i bjelančevina, ali puno hranjivih sastojaka zdravih za srce”.


Istraživanje sugerira da prehrana bogata kalijem i s niskim udjelom natrija može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog udara.

“Iako možda nećete moći fizički osjetiti ovu pozitivnu nuspojavu krumpira na krvni tlak, s vremenom će se možda normalizirati”. kaže StarkFacebook Comments

Loading...
DIJELI