Kvaliteta spavanja sve je lošija! Stručnjaci upozoravaju na uzroke koje srećom možete otkloniti

Pixabay

Stručnjaci iz britanskog Instituta za istraživanje sna vjeruju da tinejdžeri sve lošije spavaju, tzv. “junk sleep”. Svoje uvjerenje stručnjaci objašnjavaju postojanjem električnih uređaja kao što je televizor i računalo u tinejdžerskim sobama.

Skoro četvrtina ispitanih tinejdžera priznala je da gotovo svaku noć zaspi uz televizor ili slušajući glazbu na svom MP3 uređaju. Oko 60 posto ispitanih tinejdžera u svojim sobama osim računala i televizora imaju i PlayStation, mobitel i dodatni uređaj za slušanje glazbe.

“Podaci do kojih smo došli zaista su zabrinjavajući. Suočavamo se s tinejdžerima koji nemaju dovoljno kvalitetnog sna koji je potreban kako bi mozak mogao funkcionirati. Poruka koju moram uputiti svim tinejdžerima jest da isključe sve električne uređaje i da se dobro naspavaju. Oni uopće nisu svjesni koliko je san bitan za čovjekovo zdravlje”, rekao je direktor Instituta dr. Chris Idzikowski.

Naime, san je bitan za dobro fizičko i psihičko zdravlje. Prijašnje studije pokazale su da nedostatak sna može dovesti do pretilosti koja ostavlja teške zdravstvene posljedice.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI