LJEKOVITA HRSKAVICA MORSKOG PSA: Pomaže u borbi s bolestima poput psorijaze i artritisa

Foto: Ilustracija/Pixabay

Proučavanjem morskih pasa znanstvenici su zamijetili  neuobičajeno rijetku pojavu raka među njima. Kasnije se istraživanjima sastava hrskavice morskih pasa pokazalo kako one sadrže tvari koje imaju mogu spriječiti stvaranje novih krvnih žila bitnih za hranjenje i napredovanje tumora.

Na tržištu se mogu pronaći brojni esktrakti koncentrata hrskavice morskog psa različitih proizvođača. Na proizvodima se uglavnom navodi da pomažu kod artritisa, dijabetičke retinopatije, makularne degeneracije.

Za hrskavicu morskog psa postojale su brojne tvrdnje. Početkom devedesetih postala je poznata neznanstvena knjiga koja je “otkrila” kako hrskavica morskog psa može spasiti oboljele od raka. Studije su pokazale da ista nema nikakav učinak na liječenje raka, prevenciju niti sprječavanje širenja raka, no i dalje je ostala izrazito popularna kao ‘alternativna metoda’ borbe s rakom.

Stoga je izrazito važno naglasiti da uzimanje hrskavice morskog psa ne prijavljuje preventivne učinke protiv pojave kancerogenih tumora. Ni u jednoj od provedenih studija nije zabilježeno poboljšanje ukupnog preživljavanja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da hrskavica morskog psa može smanjiti upalu kod psorijaze, dok se navodi kako dvije komponente hrskavice (hondroitin i glukozamin) smanjuju bol, poboljšavaju sposobnost kretanja, smanjuju otekline i usporavaju osteoartritis te bolesti kod nekih pacijenata.Hrskavica je dostupna kao prašak ili kapsula koja sadrži prašak te kao krema, no kao proizvod sa sobom nosi cijeli niz upozorenja, pa se tako posebno naglašava da se ista mora nabaviti od provjerenog proizvođača, jer bi se inače, zbog kontaminacije, mogli zaraziti hepatitisom, a produkti hrksavice mogu i sadržavati visoku razinu kalcija, što je opasno za oboljele od bolesti bubrega, srčane aritmije, karcinoma koji podižu razinu kalcija i ljude sa sklonošću kamencima. 

Preparati se isto tako ne preporučuju trudnicama, djeci, osobama nakon srčanog udara, kao ni osobama koje se spremaju ili su bile na operativnom zahvatu.

Cijeli je to niz raznih napomena i upozorenja, stoga nikako ovakav preparat ne smijete konzumirati bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI