MISLITE DA PIJETE DOVOLJNO VODE? Mogli bi ste se prevariti jer ovi će vas podatci jako iznenaditi

Ilustracija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hidratacija je iznimno važna, i to ne samo u ljetnim mjesecima kada su na snazi velike vrućine. Mnogi misle da unose dovoljno tekućine u svoje tijelo tijekom dana, no pitanje je koliko je vaših dnevnih napitaka zapravo voda.

Ne računaju se tu šalice kave ili soka koji je pun šećera. s druge strane pića s kofeinom poput kave, iako umjereno korisna, mogu djelovati kao diuretik, dodatno vas dehidrirajući, piše Fit and Well.

Stoga je važno piti običnu vodu, a to je navika koju morate steći.


Opće preporuke variraju, ali žene bi trebale piti oko 1,6 do 2,1 litru vode dnevno, a muškarci, otprilike 2-3 litre dnevno.

Ima i druge broje benefite

Važno je napomenuti da uzimanje velike količine vode samo jedan dan u tjednu neće nužno imati veliki učinak.“Prirodno je misliti da bi se hidratacija i natrij trebali mijenjati iz dana u dan, ovisno o tome koliko pijemo svaki dan. Međutim, koncentracija natrija ostaje u uskom rasponu tijekom dugih razdoblja, što je vjerojatno povezano s uobičajenom konzumacijom tekućine”, rekla je autorica studije, dr. Natalia Dmitrieva s Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.

Ako vam se ne čini da pijete dovoljno vode dnevno, nadamo se da ćete sada biti prisiljeni na to. Zdravlje crijeva, bubrezi i mišići poboljšavaju se redovitom konzumacijom vode.

Hidratacija je sjajna i za kožu nadopunjujući elastičnost i debljinu, što pomaže protiv starenja. Studija iz 2007. objavljena u International Journal of Cosmetic Science pokazala je da dugotrajni unos vode može utjecati na gustoću i debljinu vaše kože.

U međuvremenu je studija provedena na Sveučilištu Missouri-Columbia otkrila da pijenje oko dvije šalice (500 mililitara) vode može povećati dotok krvi u kožu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI