MNOGI ODRASLI KRIVO BRIŠU STRAŽNJICU: Na ovo morate obratiti pozornost

Osim djece koja tek uče voditi brigu o higijeni i neki odrasli pogrešno brišu stražnjicu, čime riskiraju zdravstvene posljedice poput infekcije mokraćnog sustava ili pogoršanja bilo kojeg postojećeg rektalnog problema kao što su hemeroidi.

Ginekologinja i gastroenterologinja su za časopis Health opisali zdravi način brisanja stražnjice.

“Brišete se u smjeru od uretre prema anusu. U rektalnom području se nalazi puno bakterija pa se toaletni papir ne smije povlačiti prema mokraćnoj cijevi. Ako bakterije gurate prema naprijed, riskirate infekciju mokraćnog sustava. Bilo da ste mokrili ili obavili veliku nuždu, uvijek se brišite od sprijeda prema unatrag”, kaže ginekologinja Alyssa Dweck.


Kupujte mekani, bijeli toaletni papir koji nije obojen i nema miris. Grubi i mirisni papiri mogu dovesti do iritacije ili alergijske reakcije.

Gastroenterologinja Monica S. Borkar kaže da nije bitno brišete li se sjedeći ili stojeći. “Koji god položaj vam je udobniji, pravi je”, kaže. Upozorava pak, da je potrebno brisati se dok ne nestane sav izmet s papira i dok se ne osjećate čisto.“Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje svakodnevno možete učiniti za svoje zdravlje. Važno je da to ne činite grubo i ne trljate previše anus, pogotovo ako imate hemoroide”, ističe.

Vanjski hemoroidi često uzrokuju bol, svrbež ili krvarenje. Stručnjakinja preporučuje da se u tom slučaju svaki put nakon obavljanja nužde otuširate toplom vodom i potom posušite mekanim ručnikom.

Još jedan problem na analnom području zbog kojeg brisanje stražnjice može biti izazov je analna pukotina.

“To su male pukotine na sluznici anusa, obično uzrokovane tvrdom stolicom uslijed zatvora. Poput hemoroida, simptomi analne pukotine uključuju svrbež, krvarenje i bol. U tom slučaju nakon velike nužde je dobro brisati se vlažnim toaletnim papirom ili navlaženim blazinicama”, savjetuje dr. Borkar.

Vlažne maramice ili toaletni papir dobro je izbjegavati jer mnogi imaju iritaciju ili osip oko vulve i perianalnog područja zbog njihove upotrebe. Ako maramice koristite iz medicinskih razloga, odaberite proizvode bez mirisa napravljene za osjetljivu kožu, poručuje dr. Borkar.

Ako se osjećate kao da se poslije velike nužde jednostavno ne možete dobro očistiti, nazovite svog liječnika, savjetuje dr. Borkar, pogotovo ako je ovo nešto novo i dugotrajno.

Također, ako ikada vidite krv na toaletnom papiru nakon brisanja, javite se liječniku. Ne možete pretpostaviti da su uzrok hemoroidi dok vam to nije potvrdio liječnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI