MOGLI BISTE SE IZNENADITI: Ovo su pića koja nikad ne biste smjeli piti, a kamoli dati djetetu

Pixabay

Prije se nije govorilo o štetnosti nekih pića. Većina roditelja danas dobro razmisli prije nego što će djeci ponudi gazirana pića.

Navodimo neke od najnezdravijih, a neki bi vas mogli iznenaditi.

Prvo na popisu je čokoladno mlijeko, koje se ne bi trebali konzumirati nikad, osim ako nije nakon intenzivnog treninga. Jedna bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera, a ako dodamo još brojne pojačivače okuse, nije ni čudo što se našao na popisu.


Moglo bi vas iznenaditi da se na popisu najnezdravijih pića našao sok od brusnica. Problem s tim sokom je da proizvođači zbog mnogima neugodnog okusa brusnica u sok dodaju puno šećera kako bi kupcima bio ukusniji.

Na popisu najnezdravijih našli su se i brojni napici od naranče. Problem nije u narančama koje inače zdrave, već u tome što su ti sokovi uglavnom mješavina vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih kemikalija.Ne biste trebali ni konzumirati sok od rajčice. Iako je riječ o voću punom antioksidansa, bilo kakve dobiti ovog soka prestaju nakon što se stavi u bocu jer proizvođači u njega stavljaju natrij.

Iako mnogi dan započinju šalicom kave, bilo bi dobro da o tome razmisle jer stručnjaci kažu da je samo 2 dcl ovog napitka dnevno da vam kosti postanu lomljive.

Nekoć smo vodu uzimali iz slavine, ali sad je sve češće kupujemo u trgovinama u plastičnim bocama. Tu nije problem voda već kemijska komponenta BPA (bisfenol A),  koja oponaša hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta, a prema nekim studijama može utjecati na razvoj raka i plodnost.

Na popisu osam najgorim našla se kava u limenci. Mnogi proizvođači ovom napitku dodaju puno šećera i mlijeka kako bi bio ukusniji.

Na posljednjem mjestu se našla i voda s vitaminima, čije boce uglavnom imaju oko 120 kalorija, a baš sve dolaze od šećera, piše Ordinacija.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI