MOŽE BITI ZASTRAŠUJUĆE: Što se zapravo dogodi kad se naglo trznete iz sna i je li to opasno?

Imate li iskustva s odlaskom na spavanje te netom prije ulaska u san osjetite neugodan trzaj i naglo se probudite?

Trzaj tijekom spavanja u stručnoj se literaturi naziva hipnotički trzaj, a riječ je o reakciji tijela na ulazak u san.

Ovaj se trzaj u stručnoj literaturi naziva hipnotički trzaj, a zapravo je riječ o reakciji tijela na ulazak u san. Radi se o kratkom i iznenadnom trzaju koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna.


“Tijekom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića“, objasnila je Ellen Wermter, medicinska sestra i glasnogovornica organizacije “Better Sleep Council”.

Iako to može biti slučajno i bez posebnog razloga, nekad se trzaji mogu javiti zbog stresa, napornog vježbanja, uzimanja određenih lijekova, nedostatka sna ili konzumacije kofeina, tvrdi Alex Dimitru, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.Dodaje da razloga za brigu nema, no ako se to javlja često, možda je vrijeme za razgovor s liječnikom. Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj kod kojeg dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja tijekom sna.

Kako biste smanjili pojave neugodnih trzaja, najbolje je osigurati ugodno okruženje prije spavanja te izbjegavati hranu i piće koje stimulira budnost, piše Huffington Post.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI