Može li čokolada pomoći prilikom mršavljenja? Provedena studija o tome, ali morate obratiti pozornost na par detalja

Nova studija koja je provedena sugerira da konzumiranje tamne čokolade može biti povezano s manjim rizikom od inzulinske rezistencije i visokog krvnog tlaka.

Tamna čokolada sa 70 posto kakaa (i naravno više) bogataa je biljnim spojevima poznati pod nazivom flavonoidi i flavanoli koji su povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih tegoba.

Istraživanje je provedeno na osamnaest žena te su bile raspoređene u dvije odvojene grupe.


Tijekom 28 dana jednima su dali 20 g tamne čokolade, a drugima bijelu čokoladu iste kalorijske vrijednosti, a ispitanice nisu bile upoznate s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bijela čokolada placebo.

Rezultati su pokazali da su sudionice koje su jele tamnu čokoladu zabilježile gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u odnosu na drugu skupinu, no tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tijekom bilo kojeg intenziteta ciklusa.Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade – približno četiri komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu. Vjerojatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma.

Prema tome, kockica-dvije tamne čokolade može se smatrati korisnom za zdravlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI