Mrtve tvorbe kojima je nemoguće ubrzati rast!

Paronihija, oniholizis, alergijske reakcije na određeni lak ili druge supstance, ljuštenje, lako lomljenje, bijele točkice, spori rast, sitna udubljenja, promjena boje - samo su neki od najčešćih problema koji se mogu javiti kod noktiju

Kožno tkivo na bazi nokta je mjesto gdje se nokat stvara i odakle raste. Sam nokat, zanimljivo, mrtva je tvorba i ne postoji ništa što bi se moglo nanijeti direktno na nokat kako bi se utjecalo na njegov rast.

Prosječna brzina rasta ljudskog nokta je između 0,1 i 0,12 milimetra dnevno. Dermatolozi su otkrili da trudnoća, ljetno vrijeme i povrede (od udarca čekićem po prstu, od prisilnog grickanja noktiju) utječu da nokti brže rastu. Kako godine života prolaze, tako se u noktima nakuplja sve više kalcija, što ih čini lakše lomljivim. To može potvrditi svaka starija osoba. Inače, nokti su ekstremno porozni i zadržavaju veliku količinu vode. Uostalom, oni upijaju sve što je tekuće, uključujući i lak za nokte.

Deformiranost

Kada se koža na bazi nokta inficira, nastala oteklina i crvenilo zove se – paronihija. S obzirom da nokat raste iz tog tkiva, ozbiljna paronihija će rezultirati deformiranošću (distrofijom) nokta. Osobe čije su ruke mokre čitav dan (domaćice, pipničarke), prvi su kandidati za paronihiju. Ako paronihija predstavlja problem, održavajte ruke što je moguće više suhima, makar uz pomoć gumenih rukavica ili gumenih navlaka samo za prste. Liječnik će propisati neki antibiotik širokog spektra.

Infekcije… ili alergijske reakcijeAko se nokat odvaja od tkiva koje se nalazi ispod njega, ta se poremetnja zove – oniholizis. Premda je to čest problem, jedino liječenje je u utvrđivanju i odstranjivanju uzroka, a to je obično bakterijska ili gljivična infekcija. Nakon toga nokat će moći opet normalno rasti.

Povremeno se mogu javiti i alergijske reakcije na određeni lak ili druge supstance koje se stavljaju na nokte ili na ljepilo koje se primjenjuje kod umjetnih noktiju. Te se reakcije manifestiraju otokom tkiva ispod nokta, koji se zbog toga pomakne sa svog mjesta. Uzrok može biti i fotoalergijska reakcija koja je posljedica uzimanja određenog lijeka i istodobnog izlaganja suncu.

Usporen rast i lomljivost

Nokti koji se ljušte, koji se lako lome, koji imaju bijele točkice na sebi, koji sporo rastu ili imaju sitna udubljenja, mogu biti posljedica neke navike koja je u vezi s emotivnom napetosti ili stresom. Ako nervi nisu uzrok, uzrok može biti kožno oboljenje psorijaza, gljivična infekcija ili loša krvna cirkulacija.

Uz suglasnost svog liječnika, osoba može pokušati s dodatnim tabletama željeza u ishrani. U svakom slučaju valja biti strpljiv – mogu proći i mjeseci prije vidljivog poboljšanja.

Promjena boje

Promjena boje je jedna od najmanje ozbiljnih promjena koje se mogu pojaviti na vašim noktima. Nekada su to ostaci laka kojeg niste brižljivo odstranili.

Katkada nokti mijenjaju boju zbog sistemskih razloga: ako u organizmu postoji manjak vitamina B12 nokti mogu potamniti. Fenolftalein, supstanca koja se nalazi u laksativima (purgama) i nekim jeftinijim vinima, može izazvati tamnosive točkice na noktima.

Neke kemikalije mogu također obojiti nokte. Tekućina za razvijanje filmova često ih pocrni, a rezorcin u nekim lakovima katkada uzrokuje crveno-crne promjene. Sve se ovo može korigirati jednostavno prekidom izlaganja uzroku. Možda najčešća promjena boje nokta je uzrokovana jednostavnim udarcem u nokat. Tkivo ispod nokta može u takvom slučaju prokrvariti, krv se može uvući u nokat i ostati tamo dok nokat to obojenje ne preraste.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI