MUČI VAS ŽGARAVICA? Postoji pet napitaka koji vam mogu pomoći

iStock

Žgaravica je sve češća tegoba koja zahvaća i stariju i mlađu populaciju, a definira se osjećajem žarenja ili pečenja nakon povratka želučane kiseline u jednjak (refluksa).

Povratak želučane kiseline naziva se GERB, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest.

Preduvjet bolesti može biti slabost mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera.


Ako nakon obilnog obroka imate neugodan zadah te osjećajte bol iznad prsne kosti, nadutost te u nekim slučajevima štucanje, vrlo vjerojatno imate žgaravicu uzrokovanu prejedanje. Da biste ju spriječili potrebno je jesti manje i sporije te paziti na namirnice korištene u kuhanju.

No postoje namirnice koje vam mogu pomoći u borbi sa žgaravicom.



Mješavina pola žličice sode bikarbone i vode može djelovati u samo nekoliko minuta.

Konzumacijom jedne čaše vode sa sodom bikarbonom osjetit ćete potrebu za podrigivanjem što je znak da djeluje.

Proizvodnju želučane kiseline može smanjiti i cimet. Uz to, cimet ublažuje i probavne smetnje, a također ga možete pomiješati s vodom i popiti nakon obilnog obroka. No, pazite da ga ne konzumirate u prevelikim količinama.

Biljni čaj od komorača i kim vam isto može pomoći s nadutošću i umiriti vaš želudac.

Proizvodnju želučane kiseline možete smanjiti konzumacijom jabučnog octa. Jednu žličicu promiješajte u dvije čaše vode i pijte ga kroz duži period. Uz biljni čaj od komorača i kima, čaj od đumbira isto tako odlično smanjuje želučane tegobe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI