MUČNO VAM JE I NE OSJEĆATE SE DOBRO? Evo što trebate učiniti kako bi se vratili u ‘normalno’ stanje

Pixabay

Vjerojatno ne postoji osoba kojoj jednom u životu nije bilo mučno. Taj neugodan osjećaj nekada traje duže, nekada kraće, no postoje trikovi kako da mučnina prođe što prije. Liječnik hitne pomoći u bolnici Lenox Hill u New Yorku dr. Robert Glatter je rekao da u tome pomaže boravak na svježem zraku, piše portal Dnevno.

“Kada pokušavate razumjeti zašto svježi, cirkulirajući ili hladni zrak pomaže u ublažavanju simptoma mučnine, idealno je pogledati istraživanja vezana uz mučninu kretanja. Ljudi koji pate od mučnine često traže hladnije temperature ili okruženja s poboljšanom cirkulacijom zraka, dok stvarni mehanizam mučnine uključuje pad naše osnovne tjelesne temperature”, rekao je Glatter.

Glavni simptomi bolesti kretanja jesu mučnina, povraćanje i znojenje. No, manje je poznato da kada osoba dobije bolest kretanja, njezina tjelesna temperatura pada. Oni zapravo postaju blago pothlađeni. Taj je fenomen prvi put primijećen prije oko 150 godina kod nautičara koji pate od morske bolesti, no znanstvenici su taj fenomen počeli proučavati tek u posljednjih nekoliko desetljeća.


Za vrijeme bolesti kretanja šire se kapilare u koži, a to omogućuje da više krvi teče kroz površinu kože, zbog čega pada tjelesna temperatura. Taj proces ide ruku pod ruku s izbijanjem znoja kako bi se dodatno snizila temperatura, što osoba može doživjeti kao “hladan znoj” jer je blago pothlađena.

Kada osobi s bolesti kretanja padne temperatura, središnji živčani sustav, točnije hipotalamus, dio mozga koji regulira tjelesnu temperaturu, pokušava spriječiti pad. Dakle, iako je njihova središnja temperatura niska, osoba koja ima mučninu zapravo osjeća da joj je vruće.“Pad temperature i kompenzacijska reakcija tijela zapravo su ono što uzrokuje mučninu. Hladan zrak ili hladni oblog na stražnji dio vrata ili čela na nekoliko minuta može pomoći u smanjenju osjećaja vrućine ili crvenila jer se suprotstavlja naporima hipotalamusa da podigne tjelesnu temperaturu, čime se ublažava osjećaj mučnine”, zaključio je Glatter.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI