NAJČEŠĆE SPOLNE BOLESTI: Provjerite svoje znanje o njihovom prijenosu i prevenciji

Iako je osnovna funkcija prezervativa sprječavanja trudnoće, važnija je sprječavanje spolno prenosivih bolesti.

Najpoznatija zaštita od spolnih bolesti je upravo kondom koji sprječava zarazu kao što su gonoreja, klamidija i HIV, te hepatitis B i hepatitis C. Kondom jednostavno često nije dovoljna zaštita jer on ne djeluje 100% na bolesti koje se prenose putem kože.

Upravo iz tog razloga, liječnici preporučuju redovite preventivne preglede, jednako kao i testiranja, seksualno aktivnim pacijentima.


Humani papiloma virus

Humani papiloma virus (HPV) najrasprostranjeniji je virus među mladima. Ime označava skupinu virusa koji utječu na kožu i vlažne membrane tijela, na primjer, cerviks (ulaz u maternicu), anus, usta i grlo. Postoji niz različitih sojeva humanih papiloma virusa. Većina njih nema simptome, nestaje sama po sebi i ne uzrokuje zdravstvene probleme, dok drugi sojevi mogu uzrokovati različite karcinome.Postoje dvije glavne genitalne HPV infekcije kojih biste trebali biti svjesni. One manje opasne koje ponekad uzrokuju genitalne bradavice. Radi se o malim izraslinama oko genitalija, nisu bolne i mogu se liječiti svaki put kad se pojave. One ne uzrokuju karcinom.

Druga skupina HPV su one  koje mogu uzrokovati rak vrata maternice, analnog i drugog karcinoma.

Većina slučajeva raka vrata maternice povezana je s infekcijom određenih vrsta HPV-a. Postoji 16 vrsta najraširenijih papiloma virusa, a ima ih još više. HPV se može prenijeti preko kože, a budući da mnogi ni ne znaju da ga imaju statistički postoje velike šanse da ćete u jednom trenutku svog života biti izloženi virusu.

Genitalni herpes

Većina ljudi koja se zarazi genitalnim herpesom ne razvije prve simptome, ali neki mogu osjetiti peckanje ili trnce u području genitalija, ponekad male mjehuriće koji se razvijaju u crvene bolne čireve. Na nekim mjestima koža djeluje ispucalo, a može doći i do otežanog mokrenja.

Ti crveni čirevi se mogu pojaviti na dijelovima kože koji imaju kontakt s partnerom tijekom seksa: penis kod muškaraca i usne, klitoris i vulva kod žena, a vrlo je moguće imati čireve u anusu ili na stražnjici i unutarnjoj strani bedara.

Jednom kada dobijete genitalni herpes, virus ostaje u stanju mirovanja u vašem tijelu do kraja vašeg života, što znači da se čirevi i mjehuri mogu ponavljati. Nakon nekog vremena ponavljanje mjehura je blaže, i rjeđe ali se gotovo uvijek pojavljuju kada dođe do oslabljenja imuniteta.

Liječnici preporučuju apstinenciju kada izbije herpes kako bi se zaštitio drugi partner. Herpes se može prenijeti i kada nema vidljivih simptoma.

Stidne uši

Stidne uši spolno je prenosiva bolest, koja zadnjih godina bilježi statistički pad jer se s godinama poboljšao socijalni standard građana u Hrvatskoj, a povećala se i higijena. Stidne uši se nastanjuju u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihova postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći. Liječnici uglavnom propisuju šampone za uklanjanje stidnih ušiju.

Sifilis

Sifilis je spolna rana odnosno čir. Ovisno o tome gdje se nalazi, tolika je i zaštita prezervativa od ove spolne bolesti. Prezervativ smanjuje prijenos, ali ako se rana nalazi na drugom dijelu kože, a ne na genitaliji, onda može doći do zaraze.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI