NAJGORA GREŠKA KOD MRŠAVLJENJA! Ako se želite stesati, prestanite ovo raditi!

Foto: Pexels

Sve smo bliže toplim danima, pa tako počinjemo više razmišljati o zdravoj prehrani i vježbanju kako bi se do ljeta doveli u formu i bez problema ubacili u kupaći kostim. Ipak, najbitnije u cilju mršavljenja je želja za zdravom prehranom, odnosno kvalitetnim načinom životom.

Ako ste više puta skidali par kila prije ljeta, izbacili šećer, bijelo brašno, nezdrave masnoće, a potom ih vratili gotovo duplo i to već do polovice istog, onda zasigurno radite najčešću grešku, koje mnogi nisu svjesni.

Ako vam je zdrav prehrana nešto novo u životu, a ne nešto ustaljeno, iznenadit ćete se kako upravo ta činjenica može biti razlog vašem neuspjehu. Stoga, ako ste se ikad pitali što ste to krivo činili, nastavite čitati dalje, jer donosimo odgovor.

Sve smo bliže toplim danima, pa tako počinjemo više razmišljati o zdravoj prehrani i vježbanju kako bi se do ljeta doveli u formu i bez problema ubacili u kupaći kostim. Ipak, najbitnije u cilju mršavljenja je želja za zdravom prehranom, odnosno kvalitetnim načinom životom.

Ako ste više puta skidali par kila prije ljeta, izbacili šećer, bijelo brašno, nezdrave masnoće, a potom ih vratili gotovo duplo i to već do polovice istog, onda zasigurno radite najčešću grešku, koje mnogi nisu svjesni.Ako vam je zdrav prehrana nešto novo u životu, a ne nešto ustaljeno, iznenadit ćete se kako upravo ta činjenica može biti razlog vašem neuspjehu. Stoga, ako ste se ikad pitali što ste to krivo činili, nastavite čitati dalje, jer donosimo odgovor.

To funkcionira ovako – vi ćete početi mršaviti, no u jednom trenu počet će vam silno nedostajati sve namirnice koje ste izbacili i prije nego što trepnete naći ćete se okruženi fast foodom, colom, donutima, sladoledom,…svime onime što ste si svo to vrijeme uskraćivali.

Kako bi pak prilagodili i tijelo i um na ovu novu životnu naviku, jer ona to jest – zdrav način života, ne uskraćujte si u potpunosti nezdrave namirnice, već ih smanjite i rasporedite. Primjerice, ako vam se jede čokolada, ne uskraćujte si ju, već se ograničite količinski. Što ćete više unositi u svoj organizam zdrave namirnice, a one nezdrave izbacivati, tijelo će vam se početi navikavati na zdrave namirnice koje će mu postom postat poželjnije zbog čega  ćete rjeđe posezati za onim nezdravim.

2. GREŠKA – STROGA DIJETA, PA “BAKANALIJE”

Ovo je druga najčešća greška zbog koje ne možemo smršaviti. Rigorozno držanje dijete, a onda “ubijanje” u pojedinim danima svime za čime posegnete, ogroman je šok za organizam.

To funkcionira ovako – tijelo držite na strogoj dijeti 5 dana, a radujete se 6. danu koji je “rezerviran za bakanalije”. U tom slučaju vaše će tijelo pokušat zadržati što je više moguće unesenih kalorija kako bi se pripremilo na period “gladovanja”. Sve će rezultirati nakupljanjem kalorija, a vaša vaga neće pokazivati očekivanje brojke.

Isto kao i kod prve greške – sve je stvar umjerenosti želite li trajno i zdravo smršavjeti. Zato je jako bitno da pronađene princip zdrave prehrane koji vama odgovara ili za početak samo smanjite količinu hrane.

Prestanite razmišljati o brzinskim ekstremnim dijetama, one mogu biti učinkovite samo ako čvrsto od početka prihvatite iste kao pomoć u vašem cilju -potpunoj promjeni načina života, od prehrane do kretanja. Držati se pet dana rigorozne dijete kako bi se vratili starim navikama, uzrokovat će dobro poznati jo-jo efekt.

Jednako je i sa kretanjem. Ne, ne trebate si odmah kupiti sat koji će mjeriti zacrtani broj kilometara koje ste odlučili pretrčati prvi dan vašeg životnog preokreta. Počnite s manjim stvarima, razmislite što sve možete učiniti u svakodnevnom životu kako bi se više kretali – primjerice ne koristite lift ( ako vam je zbilja teško, pokušajte prehodati kat, pa s vremenom dva,…), ne idite do trgovine automobilom ako pješice do nje imate svega par minuta,…

Na specijaliziranim portalima za zdravlje, ali i društvenim mrežama pronaći ćete korisne savjete koji će vam pokazati kako malim koracima promijeniti kompletan način života na bolje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI