NAMJERAVATE SE TETOVIRATI? Razmislite dvaput

Screenshot

Tetoviranje je u zadnje vrijeme postalo uobičajeno. Ostavimo li po strani estetiku, trebali bismo se zapitati je li posrijedi tek bezazlen ukras na tijelu ili podcijenjen zdravstveni rizik.

“Za mene je riječ o tjelesnoj ozljedi”, kaže njemački dermatolog Christop Liebich i tvrdi da tetoviranje s medicinskog gledišta definitivno ne preporučuje.

Kaže da je puno razloga za takvu procjenu, a jedan od glavnih su boje za tetoviranje, koje nisu sigurnosno testirane. “A samo zato jer nešto nije zabranjeno, ne znači istodobno i da je dobro”, dodaje.

Boje se unose ubodima u kožu. Sastojci u boji potom se mogu nakupiti u organima i u limfnim čvorovima, kaže Liebich i dodaje da boje mogu uzrokovati alergijsku reakciju, pa čak i anafilaktički šok.

Alergije uzrokovane supstancijama u tinti mogu imati potencijalno kancerogeni, mutageni i reproduktivni toksični učinak. Štoviše, tetoviranje uzrokuje rane koje se, ovisno o sanitarnim uvjetima u salonu, mogu inficirati, ističe Liebich.Velike tetovaže mogu prekriti madeže i tako otežati uočavanje promjena na njima, što je važno za rano otkrivanje raka kože.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI