NARODNI A KVALITETAN! RECEPT ZA ALERGIJE: Napravite čaj od pet sastojaka i olakšajte tegobe dišnih puteva

iStock

Alergija je prejaka reakcija imunosnog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca (alergeni). Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekovi.

“Dodir osjetljivih osoba s takvim tvarima potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, npr. sluznica vjeđa i dišnog sustava, što uzrokuje simptome alergije: curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, upala očnih kapaka, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje, promuklost, glavobolja, alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi, kožni ekcemi, povraćanje i proljev. Pri ovakvoj reakciji preosjetljivosti imunog sustava dolazi do oštećenja normalnih tkiva tijela”, navodi HZJZ.

Da biste si olakšali tegobe, pokušajte s ovim čajem od pet sastojaka. On čisti organizam i koristan je protiv alergija. Naročito je učinkovit za čišćenje dišnih putova.


Dobro pomiješajte 5 žlica kičice, 4 žlice gospine trave, 3 žlice korijena maslačka, 2 žlice poljske preslice i 2 žlice usitnjena šipka.

Uzmite jednu žlicu te mješavine i uvečer je prelijte šalicom hladne vode.Ujutro stavite na vatru i zagrijte do ključanja, ali nemojte dalje kuhati, nego maknite lončić s vatre i pustite da odstoji 40 minuta na toplom mjestu.

Procijedite čaj i pite po trećinu čaše triput dnevno prije jela. Pripremljeni čaj čuvajte u hladnjaku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI