NE IGNORIRAJTE OVO! Prepoznajte simptome srčanog udara i spasite si život!

Screenshot

Često ih pripišemo nečemu drugome, kao što su “pokvareni želudac”, umor ili bol u mišićima

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 milijuna osoba. Procjenjuje se da će ovaj broj rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati od bolesti srca i krvnih sudova, piše Dnevni avaz.

Tjeskoba i strah

Prema Svjetskom kardiološkom udruženju, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila  može se izbjeći ako se osnovni rizični faktori, kao što su pušenje, loše prehrambene navike i fizička neaktivnost, stave pod kontrolu.

Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda, odnosno srčan udar, mogu biti složeni. Nije ih lako prepoznati, a često ih pripišemo nečemu drugome, kao što su “pokvareni želudac”, umor ili bol u mišićima.Zato je važno naučiti prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što je prekasno.

Tjeskoba – srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su da su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

Nelagoda u prsima – bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Ali, nije svaka bol u prsima simptom srčanog udara – ponekad može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

Kašalj – neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupljanja tečnosti u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

Stalni umor

Umor- posebno kod žena, neobičan umor može se primijetiti za vrijeme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte lijelnika za pregled.

Mučnina i gubitak apetita – osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je riječ o srčanom udaru. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

Bol u drugim dijelovima tijela

Oko 60 posto osoba srčani udar prehoda. U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, vilisu i stomak. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Isto tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Za to ne postoji pravilo.

Nepravilan i brz puls

Liječnici tvrde da povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti.

Znojenje i oticanje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje TV-a ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar. On također može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili želuca. Obratite pažnju na naglo debljanje i gubitak apetita.

Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije srčanog udara, isto kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI