Ne možete spavati od stresa? Pomozite si ovim prirodnim napitcima

Nesanica

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte si pomoći jednim od ovih prirodnih napitaka.

Toplo mlijeko

Toplo mlijeko jedno je od najboljih rješenja za dubok i miran san. Ono sadrži triptofan koji povećava nivo serotonina u mozgu, supstancu koja nam stvara osjećaj sreće. Hormon melatonin se, pod ovim uvjetima, proizvodi u većoj količini, što je veoma važno jer on potiče san i kod onih koji pate od kronične insomnije.

Sok od višnje

Sok od višnje, kao i mlijeko, sadrži triptofan, pa samim time proizvodi hormon melatonin koji poboljšava kvalitetu sna. Ovaj sok testiran je u nekoliko istraživanja u vezi s insomnijom i dokazano je jedna od najefikasnijih metoda za borbu protiv ovog poremećaja.Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko sadrži magnezij i kalij, dva minerala koji opuštaju mišiće i osiguravaju dobar san. Kao dodatak, kokosovo mlijeko smanjuje krvni pritisak i otok bubrega. Zahvaljujući velikoj količini prirodnih elektrolita, ovo mlijeko pomaže tijelu naći balans i opustiti se.

Smoothie od banane s bademovim mlijekom

Banane, kao i mlijeko, sadrže triptofan i još dva dodatna minerala, ključna za opuštanje mišića – kalij i magnezij. Ovo voće ima umirujući efekt te smanjuje tjelesni stres. Količina vlakana i ugljikohidrata u banani napuni trbuh i čine da se osjećate sito, što povećava želju za spavanjem.

Zeleni čaj

Ovaj čaj pun je antioksidansa, pa ga možete piti tokom čitavog dana. Međutim, kad govorimo o spavanju, zeleni čaj bez kofeina je najbolja opcija. On sadrži teanin koji opušta i smanjuje tjelesni stres i time vam osigurava dug noćni san.

Bademovo mlijeko

Badem posjeduje sve što je tijelu potrebno da bi upalo u dubok san. Ovo mlijeko dokazano efikasno djeluje na organizam i potiče san jer je puno magnezija. Kao i kravlje mlijeko, bademovo mlijeko sadrži triptofan zbog kojeg tijelo može proizvesti melatonin. Ovaj hormon je izuzetno važan za regulaciju rasporeda spavanja i zato ljudi s kroničnom insomnijom piju dodatke melatonina.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima opuštajući učinak na tijelo. On se tipično preporučuje kod boli u trbuhu jer vam može pomoći prilikom probave i umanjiti napetost u organizmu. Kamilica dokazano umanjuje simptome stresa, poput insomnije i anksioznosti.

Čaj od korijena valerijane

Čaj od korijena valerijane preporučuje se za prirodan i dubok san zbog količine antioksidansa i valerijanske kiseline. On umanjuje osjećaj nadutosti, tjelesni i mentalni stres. Istraživanja su dokazala da ovaj čaj može smanjiti insomniju kod žena u menopauzi.

Ashwagandha čaj

Ashwagandha je drevna biljka koja se koristila u medicinske svrhe za liječenje širokog spektra tjelesnih problema. Postala je poznata po tome što snižava nivo kortizola, a samim time stres i anksioznost. Dokazano je da je veoma korisna u smirivanju uma, što osigurava miran san.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI