Nekad na zlom glasu, sad je neizostavna u kuhinji i izvan nje! NAMIRNICA ZBOG KOJE SE LOME KOPLJA

Svinjska mast dugo vremena bila je na zlom glasu. Sve donedavno potrošnja svinjske masti značajno je opadala jer mnoga su istraživanja govorila da je odgovorna za visoki kolesterol i porast bolesti srca.

Trebala su proći desteljeća da znanost okrene ploču. Umjesto svinjske na loš glas došle su takozvane ‘transmasti’ koje sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin, a danas ipak znamo da svinjska mast može biti iznimno zdrava, pod uvjetom da je konzumirate umjereno i na odgovarajući način.

Preporuča se jer u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće, a vrlo je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.

U kulinarstvu svinjska mast svakako ima svoje prednosti, odlična je kada se prži na njoj jer meso ne upija previše masnoće i dobija izniman okus. Također, naše bake – barem na kontinentu – uvijek će reći da svinjska mast savršena za pripremu dizanog testa. Može se konzimirati i kao ukusan namaz na kruh (pogotovo posutu crvenom paprikom), a tu su jasno i čvarci.

No, nije ni svaka svinjska mast ista. Sve njene prednosti stoje samo ako je riječ za onoj proizvedenoj u domaćoj radinosti, od domaćih svinja koje jedu prirodnu hranu. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se baš za konzumaciju jer je često tretirana dodacima poput emulgatora, a oism toga i farmski uzgojene svinje jedu mahom industrijsku hranu.Osim što je korisna u kuhinji, svinjska mast je poznata i kao prirodni lijek, ublaža kožne tegobe, dišne i reumatske bolesti, a s koljena na koljeno prenose se savjeti o domaćih balzamima i oblozima od svinjske masti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI