Nevjerojatan učinak kuhanja na vašu psihu: Imate problem s depresijom? Stručnjaci savjetuju

Foto: Pinterest

Stručnjaci navode da kuhanje pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i drugih psiholoških dobrobiti. Kuhanje je sjajna prilika da nekome prenesemo emocije jer ponekad hranom možemo priopćiti ono što ne možemo riječima.

“Kuhanje može biti korisno za ljude koji imaju teškoće u izražavanju emocija riječima, pa zahvalnost i suosjećanje pokazuju onime što su ispekli ili skuhali”, kaže Susan Whitbourne, profesorica psihologije na Sveučilištu u Massachusettsu.

“Spremanje jela zahtijeva pažnju, a ponekad i mnogo vremena. Morate mjeriti potrebne sastojke, fokusirati se na ono što radite, na miris i ukus hrane, što može rezultirati smanjenjem stresa”, navodi pak Donna Pincus, profesorica psihologije na Sveučilištu u Bostonu.

Iz tih je razloga kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah nakon umjetničke. John White, dobitnik prestižnog britanskog pekarskog priznanja 2012. godine, rekao je da mu je taj posao pomogao da se suoči s bipolarnim poremećajem, jer dok nešto kuhate ili pečete nemate vremena razmišljati o drugim stvarima.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI