NOVA NEOBIČNA BOLEST: U Engleskoj potvrđen rijedak slučaj majmunskih boginja

Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

U svijetu se pojavila nova neobična bolest. Naime, u Engleskoj je kod jednog pacijenta potvrđen rijedak slučaj majmunskih boginja, virusne infekcije koja obično uzrokuje blagi oblik bolesti, pri čemu se većina zaraženih oporavi kroz nekoliko tjedana.

Po simptomima sliči ljudskim boginjama, a vjeruje se da se pacijent zarazio u Nigeriji.

Trenutno se nalazi na odjelu za zarazne bolesti u bolnici Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust u Londonu, objavio je Sky News.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da majmunske boginje uglavnom šire divlje životinje u dijelovima zapadne ili središnje Afrike te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak. Infekcija se može širiti bliskim kontaktom sa zaraženim, no NHS navodi da je rizik prijenosa na opću populaciju vrlo nizak.

Početni simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima i iscrpljenost. Međutim, neki mogu dobiti teži oblik bolesti.“Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka, s udjelom od 8-9 posto, nije čest. Većinom obolijevaju djeca. U Africi mortalitet iznosi od 4 do 22 posto”, piše MSD.

“Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće. Dijagnoza se postavlja na temelju stanične kulture, PCR-a, imunohistokemije ili elektronskom mikroskopijom”, piše MSD.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI