Objavljena nova studija u kojoj znanstvenici su povezali broj sati spavanja i mogućnost razvoja demencije

Mnoga su istraživanja provedena gdje se preporuča sedam ili više sati sna, ali ipak svaka treća osoba ne spava dovoljno preporučenih sati. U tom tonu, znanstvenici su objavili krajem travnja novu studiju gdje je bilo ispitano osam tisuća ljudi.

Ovo istraživanje je praćeno 25 godina te su pronašli dokaz kako spavanje određenog broja sati može utjecati na zdravlje mozga tj. da li ste skloniji demenciji.

Istraživači s Francuskog instituta za zdravstveno istraživanje Inserm analizirali su podatke dugogodišnje studije Sveučilišnog koledža u Londonu, koja je pratila 7.959 britanskih pojedinaca između 1985. i 2016. godine te su usporedili zdravlje odraslih koji nisu imali dovoljno sna s ljudima koji su spavali preporučenih sedam sati.


Ukupno je 521 sudionik razvio demenciju tijekom studije, a pacijenti su u prosjeku imali 77 godina kada im je postavljena dijagnoza. Rezultati pokazuju da su sudionici koji su spavali sedam sati noću imali najmanje slučajeva demencije.

“Mnogi od nas doživjeli su trenutke kada nisu mogli spavati i vjerojatno znaju da to može utjecati na naše pamćenje i razmišljanje u kratkom roku, ali intrigantno je pitanje mogu li dugoročni obrasci spavanja utjecati na rizik od demencije”. rekla je Sara Imarisio te nadodala:“Znamo da se bolesti koje uzrokuju demenciju javljaju i dva desetljeća prije nego što se počnu pokazivati ​​simptomi poput gubitka pamćenja, pa je srednja dob ključno vrijeme za istraživanje čimbenika rizika.”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI