OBRANA OD VIRUSA: San je važan čimbenik u borbi protiv koronavirusa!

Znate li da postoje prirodni mehanizmi koji preveniraju širenje respiratornih virusa, a među njima i SARS-CoV-2?

Rad “Seasonality of Respiratory Viral Infections”, objavljen u znanstvenom časopisu “The Annual Review of Virology”, potvrdio je da u borbi protiv širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima pomaže šest važnih faktora, koje je za Večernji list komentirao prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Vlažnost zraka

Inhalacija suhog zraka dovodi do oštećenja epitelne sluznice dišnog sustava te time znatno utječe na smanjenje uklanjanja virusa. Optimalna vlažnost zraka u prostorijama za funkcioniranje dišnih sustava ljudi  trebala bi stoga biti  na razini od 40 do 60 posto.

ProvjetravanjeProvjetravanjem se regulira vlaga te kvaliteta zraka, ali i količina kisika. Ako se prostor ne provjetrava, povećava se potencijalna koncentracija virusa u zraku koji se onda udiše.

Zaštitne maske

Maske su važne zato što u nosnoj sluznici dodatno zadržavaju temperaturu i potrebnu vlažnost.

Najsnažnija prirodna barijera vezana uz dišni sustav je nosna sluznica čije stanice imaju trepetljike na površini, a ključna im je uloga vlaženje zraka i uklanjanje čestica i organizama obloženih sluzi, čime se prevenira invazija donjeg dišnog sustava. To je prva linija obrane i ako ona funkcionira, uspješno se može zaustaviti ili usporiti ulazak virusa u stanicu. Sluz pak ima golemu važnost u prevenciji respiratornih infekcija jer sadrži niz antimikrobnih tvari. U sluz se luče i posebni glikoproteini koji se nazivaju mucini, a koji imitiraju izgled receptora na našim stanicama i tako “varaju” viruse koji se umjesto na stanice vežu na mucine i zajedno sa sluzi bivaju izbačeni iz našeg respiratornog trakta.

Vitamin D

Vitamin D je važan čimbenik u aktivaciji i moduliranju urođene, ali i stečene (adaptivne ili specifične imunosti), a niz studija je pokazalo da su pacijenti s nižim razinama vitamina D podložniji infekcijama.

San

Druga linija obrane protiv virusa je urođena imunost, a znanstvenici su već dokazali da san može pozitivno utjecati na imunitet.

Osobe koje manje spavaju sklonije su razvoju infekcija, a osobe koje boluju od neke infekcije brže se oporavljaju nakon kvalitetnog sna.

Čistoća je pola zdravlja

Virus može preživjeti određeno vrijeme na površinama. Dokazano je da se koronavirus može prenijeti i ako se dođe u kontakt s predmetom na kojem se nalazi, odnosno koji je dirala zaražena osoba. Pritom se pokazalo da virus najkraće živi na aluminiju, gdje prestaje biti zarazan nakon dva do osam sati, na drugim metalnim površinama preživljava do pet dana, a najgora je plastika s koje se zaraza može prenijeti i nakon devet dana. Ipak, potvrđeno je i da se virus može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina. U toj situaciji virus umire za manje od jedne minute.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI