Od sada ćete ih ‘tamaniti’ i jesti ko lude: Borovnice dokazano usporavaju starenje i značajno produljuju životni vijek

Borovnica je višegodišnji grm porijeklom iz Sjeverne Amerike, gdje se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju. Svježi i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne.

Borovnice su prava superhrana. Pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.

Snižavaju razinu kolesterola, pomažu kod dijabetesa tipa 2, smanjuju visoki krvni tlak, poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije, sprječavaju infekcije urinarnog traka, smiruju menstrualne tegobe, poboljšavaju rast kose i štite zdravlje oka

Jedna studija pokazala je da borovnice usporiti starenje, značajno produljiti životni vijek, pa čak i poništiti mnoge posljedice starenja.

 

Za te su blagodati zaslužni spojevi flavonoidi. Oni sprječavaju pretilost, snižavaju visoki krvni tlak, poremećaje lipida i intoleranciju metaboličkog sindroma na šećer, smanjuju kardiovaskularni rizik, sprječavaju karcinom i naravno štite rad mozga i nakon moždanog udara i od neurodegenerativnih bolesti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI