Nije svejedno koju sortu luka jedete uz koje jelo i kako ju režete. Držite se sljedećih savjeta.
Žuti luk
To je vrsta koju ljudi najčešće rabe u pripremi jela. Riječ je o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor. Bogat je dijetetskim vlaknima. Najbolji je kada ga usitnite na sitne kocke.
Ljubičasti luk
Najbolji je ako se ne kuha i zato je idealan za hamburgere i sendviče. Odličan je u salatama i za roštilj. Sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidansa koji smanjuju rizik od nastanka raka. Siječe se na kolute. Svaki kolut se razdvaja prstima.
Luk srebrenac
Savršen je izbor ako želite da vam jelo ima više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za pizzu, kao i za meksička jela. Najbolji je kada ga siječete na trakice.
Mladi luk
Najbolje da ga jedete sirovog, ali može se i kuhati. U tom slučaju, koristi se cijeli, uključujući i zeleni dio. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Siječe se na kolutiće.
Poriluk
Najbolji je sirov. Idealan je za salate. Odlično se slaže s ribom. Sijecite ga na tanke kolute.