Otkrijte za što su sve odlične sjemenke lana

Samo tri žlice lana sadrže onoliko omega-6 i omega-9 masnih kiselina koliko se nalazi u pola kilograma ribe.

Sjeme lana dio je prehrane mnogih naroda već stotinama godina. Ova namirnica s punim se pravom nalazi na popisu supernamirnica. Možete je dodati gotovo svemu i obogatiti omiljena jela te tako u organizam unijeti pravo bogatstvo ljekovitih sastojaka.

Laneno sjeme bogato je omega-3 masnim kiselinama koje imaju nevjerojatan utjecaj na vaše zdravlje – može smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi i do 50 posto.

Ove sjemenke također mogu sniziti i razinu triglicerida za 25 do 60 posto. Ne samo što smanjuju razinu kolesterola i triglicerida, sjemenke lana utječu preventivno i na pojavu dijabetesa i reguliraju razinu šećera u krvi.

Samo tri žlice lana sadrže onoliko omega-6 i omega-9 masnih kiselina koliko se nalazi u pola kilograma ribe.

Laneno sjeme veoma je bogato vlaknima, pa tako utječe i na pravilnu probavu te sprečava zatvor.Lignani, koji se nalaze u sjemenkama lana, djeluju preventivno na pojavu raka, srčanih oboljenja i osteoporoze. Također, smanjuju upale i učinkovito ublažavaju tegobe koje izazivaju artritis i lupus.

Sjemenke lana mogu vam pomoći i da smršavite jer će značajno produljiti osjećaj sitosti. Ovo nije konačan popis korisnih svojstava sjemenki lana, zato ih obvezno uvrstite u svoj jelovnik.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI