Ovaj sladoled možete sami napraviti, a zaštitit će vas od srčanog udara!

Screenshot

Liječnici bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja više jedete sladoled. Možda vam se to čini čudnim, no znanstvenici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje utjecaj stresa na srčane stanice.

U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, ali većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani.

Znanstvenici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama.

U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakao praha te ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.

Nakon konzumacije grupa je imala višu razinu ugljikova monoksida koji štiti arterije, dok je protok krvi poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ta poboljšanja.Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, znanstvenici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti nov način rješavanja bolesti srca.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI