Liječnici bi vam uskoro mogli savjetovati da radi svog zdravlja više jedete sladoled. Možda vam se to čini čudnim, no znanstvenici su uspjeli razviti tip sladoleda kojim se pojačava krvotok i smanjuje utjecaj stresa na srčane stanice.
U ovoj slastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u obrani od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvoran učinak na krvne žile, ali većina ljudi ne konzumira ih dovoljno u svojoj prehrani.
Znanstvenici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama.
U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakao praha te ekstrakta lješnjaka i zelenog čaja koji su bogati polifenolima.
Nakon konzumacije grupa je imala višu razinu ugljikova monoksida koji štiti arterije, dok je protok krvi poboljšan kao i tjelesna izdržljivost. Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ta poboljšanja.
Otkrivajući ove rezultate u časopisu Nutrition, znanstvenici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti nov način rješavanja bolesti srca.