OVE NAMIRNICE BISTE TREBALI IZBJEGAVATI: Koja hrana skraćuje život?

Screenshot

Rezultati velikog istraživanja francuskih znanstvenika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog kruha, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina, izložene povećanom riziku od rane smrti.

Ali, s obzirom na to da se ove namirnice često povezuju s nezdravim navikama poput pušenja ili nevježbanja, znanstvenici navode da je potrebno napraviti dodatna istraživanja kako bi se slika u potpunosti zaokružila.

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni u stručnom časopisu “JAMA Internal Medicine”, pokazuju da pojačano konzumiranje prerađenih namirnica povećava rizik od rane smrti s 10% na 15%.

Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni. To su uglavnom jela u čijem se industrijskom procesu proizvodnje koriste procesi hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Tu su i jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima okusa i ostalim aditivima.

Studija francuskih znanstvenika provedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.



Utvrđeno je da prerađenu hranu češće konzumiraju ljudi s nižim financijskim primanjima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI