Vitamin E naziv je za topive tokoferole i tokotrineole u mastima, koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. Aktivnost vitamina E posjeduje osam različitih spojeva: četiri pripadaju skupini tokoferola, a ostala četiri skupini tokotrineola. Oni se raspoznaju po grčkim slovima prije osnovnog imena spoja: alfa, beta, gama i delta, objavilo je Dnevno.hr.
Među najvažnijima smatra se α-tokoferol koji čini 90% tokoferola u životinjskim tkivima i pokazuje značajnu biološku aktivnost. α-Tokoferol je derivat kromana s izoprenoidnim pobočnim lancem. Ono je zelenkastožuto viskozno ulje koje je netopljivo u vodi, a topljivo u alkoholu i biljnim uljima. Iznimno je važan u održavanju reprodukcije i sprečavanju prijevremenog starenja.
Tijelo ne može proizvesti taj vitamin pa je nužno da ga nadoknađujemo kroz prehranu. Najčešćih pet namirnica koje u sebi sadrže vitamin E jesu:
Bademi
Jedan su od najvećih izvora vitamina E, a slijede ga lješnjaci koji su također sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.
Sjemenke
Sjemenke suncokreta naročito su bogate vitaminom E. One također poboljšavaju okus i teksturu brojnim jelima, uključujući zobene pahuljice, jogurt, salate i juhe pa ih i tako možete uključiti u prehranu.
Ulja
Budući da sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vrijedna pozornosti.
Lisnato zelenilo
Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija jesu špinat i blitva koji na pola šalice imaju oko 2 mg vitamina E.
Avokado
To je još jedan sjajan izvor vitamina E koji nudi oko 4 mg na 100 g. Druge hranjive tvari u avokadu jesu: kalij, vitamin K i riboflavin. Također, ima vlakna koja su od vitalnog značaja za zdravu probavu, snižavanje kolesterola i održavanje razine šećera u krvi.