OVIM PRIPRAVKOM UBLAŽITE UPALU GRLA! Za samo četiri sata umanjite neugodne simptome ‘čudotvornim sjemenkama’

Foto: Wikimedia Commons/Bibliothèque de l'Université Laval

Upala grla, ždrijela, angina, faringitis i tonzilofaringitis zajednički su nazivi za akutni upalni sindrom ždrijela nastao zbog infekcije ili iritacije ždrijela i/ili krajnika.

Najčešći uzročnici upale grla jesu virusne infekcije (>70%), dok su bakterijske infekcije rjeđi uzročnici. U većini slučajeva uzrokovane su bakterijom Streptococcus pyogenes (15-30%). Neinfektivni uzroci jesu alergije, traume, toksini i tumori, objavilo je Dnevno.hr.

Od upale grla najčešće obolijevaju djeca, no mogu i sve ostale dobne skupine. Vrhunac pobola od virusne i bakterijske upale ždrijela jest u dobi od 4. do 7. godine života, dok djeca mlađa od 3 godine rijetko obolijevaju.

Upala ždrijela klinički se očituje općim i lokalnim simptomima. Od općih simptoma najvažniji su naglo povišenje temperature, drhtanje, klonulost, osjećaj bolesti, glavobolja i boli u mišićima, dok se od lokalnih pojavljuju grlobolja pri gutanju, promjene na krajnicima i ždrijelu, obložen jezik te povećani regionalni limfni čvorovi.

Uzročnici se na zdravu osobu prenose izravnim kontaktom što uključuje dodir sa sekretima iz usta i nosa bolesnika ili kliconoše (poljubac, rukovanje) i kapljični put (kašljanje, kihanje) te neizravnim kontaktom preko predmeta (igračke, pribor za jelo i piće, posteljina) zagađenim sekretima iz usta i nosa bolesnika ili kliconoše.



Možete si pokušati pomoći starim narodnim lijekom koji u nekim slučajevima može smiriti upalu za samo četiri sata.

Sastojci:

80 g smljevenih sjemenki kima (Carum carvi)

250 ml vode

1 žličica rakije

Priprema:

Prelijte smljevene sjemenke kima s 200 ml vode i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Trebalo bi da dobijete gustu rastezljivu masu koja sliči na talog kave.

Procijedite smjesu pa dodajte 50 ml vode.

Kuhajte dok ne proključa pa sklonite s vatre.

U smjesu dodajte žličicu rakije.

Primjena:

Svakih pola sata uzmite po jednu žličicu i tako četiri sata za redom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI