OVO JE ČAK JOŠ I GORE OD COCA-COLE: Pripazite što točno dajete svojoj djeci više puta dnevno

Gazirana pića su već odavno došla na loš glas. Puna šećera i nepotrebnih kalorija već godinama su na udaru nutricionista i svih oni koji se brinu o zdravlju. Ali što ako bismo vam rekli kako postoje pića koja su još gora od one limenke Coca cole koju ste popili uz sendvič za ručak.

Krenimo redom.

Dok je mala kava bez šećera idealno piće za početak dana, u kafićima je sve više kava koje su loše za vas. Kako Starbucks još nije došao u Hrvatsku, većina naših građana neće popiti ove kave jer u našim kafićima u najgorem slučaju možete popiti jedan cappuccino. Ali jedan posjet kafiću preko granice i jedna začinjena kava od bundeve, s mlijekom, koštati će vas 300 kalorija, 11 grama masti, 40 grama ugljikohidrata i 38 grama šećera. Samo jedna čaša tog pića ima više kalorija od malog pakiranja Chicken McNuggetsa.

Još opasniji od kave su voćni sokovi. Zašto? Većina roditelja ih smatra bezopasnima i daje ih djeci, iako većina nije ništa bolja od gaziranih pića. Tako 3.5 decilitra soka od jabuke sadrži 180 kalorija, 43.5 grama ugljikohidrata i 42 grama šećera. Nešto manje ćete dobiti sa sokom od naranče koji u 3.5 dcl ima165 kalorija, 39 grama ugljikohidrata i 33 grama šećera.

Popularna energetska pića slična su gaziranim pićima, samo što sadrže više kofeina. Limenka jednog od najpopularnijih sadrži 160 kalorija, 42 grama ugljikohidrata i 41 gram šećera, dok jedno drugo, također jako popularno energetsko piće, sadrži 210 kalorija, 46 grama ugljikohidrata i 46 grama šećera. Trebate li ostati budni, radije sebi napravite crnu kavu.Obični čaj iz vrećice bez šećera ne samo što nema kalorija već je i zbog velike količine antioksidansa jako dobar za vaše zdravlje. Ledeni čaj je nešto posve drugo. Popularan lanac restorana brze hrane poslužuje ledeni čaj u čijoj srednjoj veličini (3.5 dcl) možete dobiti 110 kalorija, 27 grama ugljikohidrata i 27 grama šećera. Veliko pakiranje sadrži sedam dcl napitka, sadrži 220 kalorija, 54 grama ugljikohidrata i 54 grama šećera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI