OVO JE SPAS! Riješite se GNOJNOG ČIRA slijedeći SAMO jedno pravilo!

Screenshot

Čir na koži predstavlja akutnu upalu lojnih i znojnih žlijezda, najčešće izazvanu bakterijama i uglavnom je posljedica nedostatka higijene i slučajnih, nevidljivih povreda koje su neko određeno vrijeme izložene prljavštini. Ovoj vrsti upala skloniji su dijabetičari, neuhranjene osobe, oni koji pate od želučanih i crijevnih oboljenja ili su preležali infektivne bolesti.

Stvaranju čireva na koži doprinosi češanje prljavim noktima ili četkom, ponekad čak i trljanje grubljom tkaninom od koje je napravljena odjeća, kada dolazi do povreda kože.

Neven je odličan lijek protiv mnogih kožnih bolesti, bilo da se koristi u obliku obloga, ili masti i ulja. Čaj se savjetuje i za unutrašnju upotrebu jer nakon duže primjene čisti krv, pa samim tim potpomaže liječenje infekcija.

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina, vitamina B2 i B6, folne kiseline i cinka također povećava rizik od akutne upale lojnih žlijezda. Čirevi nastaju obično na mjestima gdje ima dlaka, najčešće u pazuhu, na potiljačnom dijelu vrata, u predjelu ramena, na unutrašnjoj strani butina, preponama i genitalijama, na podlakticama i prednjoj strani ruku, često i na licu i usnama, ali i ostalim dijelovima tijela, poput stražnjice.

Izuzetno su neugodni i bolni, a koža oko njih je crvena, vruća i natečena. Ukoliko se uporno javljaju, odnosno poprime kroničan karakter, mogu biti znak oslabljenog imuniteta.Narodni lijek za borbu protiv čireva

Nježno očistite područje oko čira, najbolje kamilicom ili običnom toplom vodom u koju možete dodati žlicu soli. Lagano posušite bez trljanja ili pokušaja istiskivanja.

Na čir nanesite obilat sloj domaćeg meda. Možete dodati i kapi propolisa, par puta dnevno, nakon čega mjesto prekrijte gazom ili zavojem.

Gaze mijenjajte koliko god često možete, svaki put nježno čisteći bolno područje, potom nanesite novi sloj meda. Kroz par dana primijetiti ćete kako gnojni čep treba izaći, te pustite da se curenje gnoja dogodi samo od sebe.

U okviru prevencije svakako se mora spomenuti pravilno održavanje osobne higijene i redovito pranje i mijenjanje odjeće.

I ne zaboravite najvažnije pravilo u liječenju čira – ČIR SE NIKADA NE SMIJE ISTISKIVATI, jer može doći do širenja infekcije, posebice ukoliko se isti nalazi u predjelu glave i vrata.

Med je mješavina najmanje 180 različitih tvari, brojnih organskih kiselina (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja kiselina), različitih vitamina, minerala, enzima, voska, polenovih zrnaca, eteričnih ulja. Od ugljikohidrata u medu se nalazi 82 posto šećera, a od toga 41 posto fruktoze i 36 posto glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Sadrži vodu (16-20 posto), flavonoide (34 – 61 posto), te druge organske tvari (organske kiseline, aminokiseline, proteine, više alkohole, inulin, hormone), enzime, razne derivate klorofila, mineralne tvari i vitamine (B1, B2, B3 ili pantotenska kiselina, B5, B6 ili H, B9), koje ga svrstavaju u jedinstvenu prirodnu i izuzetno ljekovitu namirnicu. Med je izrazito bogat kromom, mineralom neophodnim u razgradnji ugljikohidrata, čime se smanjuju nepoželjni učinci uzimanja veće količine jednostavnih šećera i naglog porasta glukoze u krvi.

Udio pojedinih tvari ovisi o vrsti meda. Zbog odličnog sastava, med je kalorična i biološki vrijedna hrana za djecu i odrasle, lako probavljiva namirnica i prirodni izvor životne snage.

Kapljica meda sadrži više od sto različitih, a za organizam važnih supstancija. Po sadržaju fermenata, med je među najvažnijim prehrambenim proizvodima. Energetska vrijednost 100 g meda iznosi 304 kcal / 1271 kJ, a od toga je 82,4 posto ugljikohidrata i 0,3 posto proteina.

Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, a obradom se često uklanjaju, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka.  Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva.

Po sadržaju fermenata, med je među najvažnijim prehrambenim proizvodima

Tamni med, osobito od heljde i kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI