Ovo piće povećava opasnost od razvoja raka

Davor Puklavec/PIXSELL

Izbjegavanje alkohola, kako upozorava Svjetska zaklada za istraživanje raka jedna je od najvažnijih stvari kojima ljudi mogu smanjiti rizik od raka, uz nepušenje i konzumiranje zdrave hrane.

Istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je kako devedeset posto ljudi nije svjesno da crno vino povećava izglede za razvoj raka. Umjerena konzumacija crnog vina, kako upućuju najnoviji dokazi,  nije toliko dobra za srce koliko se ranije mislilo i da je štetan učinak alkohola, koji povećava izglede za razvoj raka, veći od bilo kakve zdravstvene koristi, javlja Mirror.

Nakon što je novo istraživanje otkrilo da 87 posto odraslih Britanaca nije svjesno da popularno piće može biti štetno po zdravlje objavljeno je javno upozorenje. Od 75 posto ispitanika, zanimljivo je, kako su svjesno povezanosti genetskog nasljeđa i raka, iako genetski uzrokovani tumori čine manje od 10 posto od ukupnog broja tumora.

Izbjegavanje alkohola, kako upozorava Svjetska zaklada za istraživanje raka jedna je od najvažnijih stvari kojima ljudi mogu smanjiti rizik od raka, uz nepušenje i konzumiranje zdrave hrane.

Sarah Toule iz zaklade smatra: ”Zabrinjavajuće je, ali ne i iznenađujuće da toliko malo ljudi zna da crno vino može pridonijeti raku jer imaju mnogo kontradiktornih informacija. U Velikoj Britaniji bi se svake godine mogla spriječiti 21.000 novih slučajeva karcinoma kad se ne bi konzumirao alkohol. Sve vrste alkohola povećavaju rizik za razvoj mnogih vrsta tumora i mi preporučujemo da ga ljudi ne piju uopće”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI