Ovo se voće preporučuje svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti – čisti krv, a i spašava od upale mozga

Unplash

Plod crvenog ribiza je kiselkast, dok crni ima jak miris pa se rjeđe koristi svjež, a češće u sokovima, sirupima, kompotu, džemu i slično. Poznat je kao diuretik, a preporučuje se svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Istraživanja pokazuju da ribiz sprečava neke vrste karcinoma, a blagotvorno djeluje i na zdravlje kostiju. Kalorijska vrijednost 100 grama ribiza je oko 55 kalorija.

Ljekovit je protiv reume, upale mozga, katara pluća kod djece, zatvora, oboljenja želuca i hemoroida, bolova u grlu i groznice, protiv srčanih bolesti i slabokrvnosti te protiv proljeva. Koristan je i za čišćenje krvi te poboljšanje rada jetre, za bolje mokrenje i oporavak.

Protiv reume možete koristiti sok ili čaj. Ako se odlučite za sok, pijte po jednu čašu triput na dan. Pripremite ga tako da ribiz zgnječite rukom ili u sokovniku pa iscijeđenom soku dodate šećer (kilogram šećera na litru soka). Kuhajte ga oko 15 minuta (od trenutka kad proključa), ostavite da se ohladi pa podijelite u boce. Za čaj pomiješajte 40 listova crnog ribiza, 20 grama pupoljaka i lista breze te 20 grama mahune graha. Odvojite dvije žlice i prelijte sa 40 ml vode pa kuhajte pet minuta. Neka odstoji 10 minuta, procijedite i pijte što toplije po šalicu svaka dva sata.

Za poboljšanje rada jetre žlicu lista ribiza prelijte sa 200 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta pa procijedite, zasladite medom i dodajte malo limunova soka. Pijte triput na dan nakon glavnih obroka. Za bolje mokrenje i protiv zatvora skuhajte svježe i suho lišće ribiza u bijelom vinu. Uzimajte triput na dan po 5 grama uvarka na 100 ml vode.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI