OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Osim ljepote i zdravlja mišićno-koštanog sustava, u teretanu trebate ići jer bi mogli duže živjeti

Ilustracija/Pixabay

Ljudi koji imaju snažne mišiće imaju veću vjerojatnost da žive duže u odnosu na one koji imaju slabije. Drugim riječima, dizanje bučica i utega produžava život. Znanstvenici tvrde da nikada nije kasno početi s vježbanjem te da je za starije osobe čak i važnije da rade na vježbama snage, nego za mlađe. Međutim, ovdje je potrebno naglasiti da je važnija snaga, a ne masa mišića kao takva.

Stručnjaci se slažu da čovjek ne može učiniti ništa da zaustavi starenje, ali može značajno smanjiti posljedice starenja. Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu kažu da američko stanovništvo sve više stari te da gotovo polovica starijih od 65 godina živi s određenim invaliditetom, što im otežava funkcioniranje te im je potrebna pomoć.

Poznato je da zdrava prehrana i tjelesna aktivnost štite od brojnih bolesti. Međutim, prema njihovoj studiji, nije potrebno samo vježbati radi jačanja srca, već i radi jačanja snage mišića.

“Održanje mišićne snage kroz život, a napose u kasnijoj dobi veoma je važno za dugovječnost i neovisno starenje”, kaže autorica studije Kate Duchowny sa Sveučilišta u Michiganu (SAD).

Ona je dodala da je najvažnije sačuvati snagu ruku. Snaga zahvata ili stiska ruke je ključna mjera snage ili slabosti kako čovjek stari. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI