OVO SU NAMIRNICE KOJE ĆE VAS IZNENADITI: Ako imate manjak kalcija, pokušajte s ovom hranom!

Izvor: Pixabay

Kalcij je vrlo bogat sastojak koji se nalazi u pojedinim namirnicama, a važan je za zdravlje zubi i kostiju. Osim toga važan je i za funkciju našeg organizma.

Jedna od njegovih funkcija je i apsorbiranje nutrijenata kao što je vitamin D.

Kalcij također pomaže tijelu u održavanju zdravih krvnih žila, regulira krvni tlak pa čak i sprječava inzulinsku rezistenciju koja može dovesti do dijabetesa tipa 2.

S obzirom da tijelo ne proizvodi minerale u dovoljnim količinama, vrlo je bitno da ih unosimo pravilnom prehranom. Naime, ukoliko u našem organizmu nema dovoljno kalcija mogu se pojaviti poremećaji u organizmu kao što su povišeni tlak, osteopozora, srčana oboljenja, i slično.

Dok većina ljudi misli da je jedini način za unos kalcij kravlje mlijeko i ostali mliječni proizvodi koji su bogati kalcijem, postoje druge namirnice koje sadrže veću količinu kalcija, a ovo su neke od njih:



SJEMENKE
Sjemenke su zdrave. Neke sadrže mnogo kalcija, uključujući mak, sezam, celer i chia sjemenke . Sjemenke također sadrže proteine ​​i zdrave masti. Na primjer, chia sjemenke bogate su biljnim omega-3 masnim kiselinama.

SIREVI
Sirevi su odličan izvor kalcija. Parmezan ima najviše kalcija, dok mekši sirevi sadrže manje kalcija. Naime, tijelo će lakše apsorbirati kalcij iz mliječnih proizvoda, nego iz biljnih izvora. Mnoge vrste sira također su prepune proteina, poput svježeg sira. S druge strane stari, tvrdi sirevi prirodno su niski u laktozi, što ih čini lakšim za probavu. Punomasni sir je također bogat mastima i kalorijama.

JOGURT
Jogurt je izvrstan izvor kalcija, a mnoge vrste jogurta također su bogate živim probiotičkim bakterijama koje imaju različite zdravstvene prednosti. Iako je grčki jogurt izvrstan način za unos dodatnih proteina u vašu prehranu, on ima manje kalcija od običnog jogurta.

 

SARDINE
Sardine spadaju u najzdraviju skupinu riba. Sardine možete pomješati s malo kruha u grčkoj salati ili jesti ih same iz konzerve.Uz kalcij, porcija sardina također ima jako dobru dozu omega 3 kiselina i vitamina D. Dok plodovi mora mogu sadržavati živu, manje ribe poput srdela imaju niske razine. Osim toga, i srdele i losos imaju visoku razinu selena, minerala koji može spriječiti i preokrenuti toksičnost žive.

Izvor: Pixabay
ŠPINAT
Špinat je pun nutrijenata, kao i svako zeleno povrće. Samo jedna zdjelica kuhanog špinata sadrži 250 miligrama kalcija, a poboljšava cjeloukupno zdravlje. Osim toga  ovo povrće čovjeku daje snagu.

LOSOS
Ako se odlučite za ovu namirnicu, to je odličan izbor iako je na popisu skupljih namirnica. Losos se nalazi u kostima lososa, pa ako se odlučite za obrok iz konzerve s lososom, to je odličan izvor omega 3 kiselina i kalcija.

NARANČE
Vočke koje su pune kalcija i vitamina C. Možete koristiti i kako biste dodali aromu drugim jelima, poput raznih salata. Jedna čaša soka od naranče sadrži otprilike 153 kalorije, 34 grama ugljikohidrata, 27 grama šećera i 2,4 grama proteina. Naranče uvijek možete jesti kao međuobrok.

KELJ

Kelj sadrži u sebi jako puno antioksidansa i kalcija. Odličan je u kombinaciji sa salatama ako ga se nasjecka na tanke trakice. Možete ga jesti i sa avokadom.

BADEMI
Bademi osim kalcija, također sadrže kalij, vitamin E i željezo. Možete ih kombinirati sa raznim salatama ili napraviti vlastiti maslac od badema. Trebali bi pripaziti na veličinu porcija, tj. količina.

SEZAM
Iako ih mnogi doživljavaju samo ukrasima na pecivu one zaista pomažu u smanjenju krvnoga tlaka, te ublažuju upale u tijelu. Možete skuhani špinat posuti sa sjemenkama ili dodati ih u salatu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI