PERŠIN KAO LIJEK: Tradicionalna nas medicina uči ljekovitim svojstvima popularnog začina

Hands of child holding branch of parsley leaves growing in garden

Peršin je najpoznatiji začin na svijetu i tajni sastojak za mnoge recepte. Biljka peršina pripada porodici štitarki i njezini zeleni dijelovi sadržavaju eterično ulje te se rabe kao začin i kao sastojak lijekovima.

Začin peršina odličan je izvor vitamina A, C i K te se kroz povijest rabio u ljekovite svrhe jer svi njegovi dijelovi ljekoviti – njegov korijen, list i sjemenke.

Problem mokraće može se riješiti u par minuta čajem od peršina. Za ljekoviti čaj koji će poticati mokrenje potrebno je izmiješati korijen, list, sjemenke, pa sve sitno narezati, količinski za pet žlica. Mješavina se potom kuha pet minuta u 500 ml vode i potom odstoji 20 minuta. Preporučuju se tri šalice čaja dnevno.


Peršinovi listovi mogu staviti u 300 ml vode i prokuhati za mješavinu za ispiranje očiju ili mješavinu korištenu za obloge za otečene i upaljene oči. Oblozi se pripremaju tako što se šest grančica opranog peršinova lišća stavlja na kapke, a oči se povezuju gazom. Oblog se skida tek ujutro, u zamračenoj prostoriji.

Peršin je većinom poznat kao tajni začin mnogih jela, ali glavni sastojak koji se u tradicionalnoj medicini koristio u brojna ljekovita svrha koja su se zadržala sve do danas.Facebook Comments

Loading...
DIJELI