PIJETE LI DOVOLJNO VODE? Čak i lagana dehidracija dovodi do ovih problema

Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorilo je kako je tijekom ljeta iznimno bitno paziti da unosimo dovoljno vode. Dehidracija može biti uzrok glavobolje, općeg umora i manjka koncentracije.

Voda je medij u kojem se odvija život, izvor tijelu važnih minerala i elektrolita. Nema energetsku vrijednost, oslobađa organizam od štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, olakšava probavu, a kožu održava zdravom i lijepom.

Većini osoba treba 1,5 – 2 litre tekućine dnevno (0,3 dl vode po kilogramu tjelesne mase), što je otprilike 6 – 8 čaša. Potrebe su povećane ako radite fizički zahtjevan posao, pri tjelesnoj aktivnosti ili tijekom toplih ljetnih mjeseci. Nedovoljno pijenje može utjecati na kognitivno i tjelesno funkcioniranje, što će sigurno imati utjecaj i na radnu učinkovitost.

Dehidracija nastaje uslijed povećanog gubitka tekućine, smanjenog unosa tekućine ili oboje. Smanjeni unos tekućine je čest tijekom bilo koje teške bolesti, a osobito je problematičan kod povraćanja i tijekom vrućeg vremena. Dehidracijom se, osim vode, gube i organizmu važne soli poput kalijevih i natrijevih. Voda se prvo gubi iz krvi, a ako se gubitak vode nastavi, stanice počinju gubiti svoj sadržaj.

Osobe koje piju malo vode imaju dugotrajni rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija i probavnog sustava. Vodu treba piti tijekom cijelog dana jer nam se osjet žeđi javlja uvijek s odgodom u odnosu na stvarnu potrebu organizma za tekućinom. Kad osjetite žeđ, već ste lagano dehidrirali. Trudnice, dojilje, djeca i osobe starije dobi moraju posebno paziti na dostatan unos vode.Ako ste žedni ili imate suha usta, vjerojatno je da ne unosite dovoljno tekućine. Nastojte često piti tekućinu tijekom dana. Zapamtite – kada ste žedni, već ste pomalo dehidrirani!

Urin koji je svijetložute boje obično znači da pijete dovoljno tekućine. Ako vam je urin tamnožute boje i jakog mirisa, možda ne unosite
dovoljno tekućine.

Napomena: Određena hrana i dodaci prehrani mogu utjecati na promjenu boje urina

Ako osjećate slabost i umor, ne možete se usredotočiti ili imate glavobolju to bi moglo ukazivati na to da ste dehidrirani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI