Pomaže i duhu i tijelu!

Macerat broj 9, koji se sastoji od našeg svagdašnjeg peršina, zlatnice koja će nam krajem srpnja 'pozlatiti' krajobraz i hladno prešanog ulja sikavice, odličan je čistač našeg organizma, prije svega jetre i bubrega, a nije nevažno ni to da će nas oraspoložiti...

Jeste li i Vi jedan od mnoštva ljudi s visokim tlakom? Ako jeste, trebate se, naravno, javiti kardiologu. Međutim, dobro je ipak znati da je čest uzrok visokog tlaka u nepravilnom radu naših bubrega, a da tako običan i tako ljekovit, peršin (petroselinum crispum), zajedno sa zlatnicom, (slidago virgurea) potopljen u ulju sikavice, stvara sinergiju hladno prešanog ulja i ljekovitog bilja u maceratu broj 9, koji čisti i drenira našu jetru i bubrege.

Drenaža je potrebna i kod urogenitalnih infekcija (npr. cistitis), kod reumatidnog artritisa, artroza, gihta… Ovakva detoksikacija potreba je i ako ste dijabetičar, ako uzimate neke vrste antibiotika, protuupalne lijekove, lijekove koji djeluju na krvožilni sustav, citostatike….

Bubrezi (kao i jetra) filtriraju našu krv i čiste ju od metaboličkih nusprodukata poput ureje, urata, kreatinina, metaboliziranih derivata lijekova… Upravo zato je kao macerator za list i korijen peršina, te zlatnicu, uzeto ulje sikavice koje zahvaljujući svom aktivnom sastojku silimarinu, pomaže jetri da našu krv oslobodi amonijaka, snažnog neurotoksina, koji nadražuje živčano i moždano tkivo. Zato se i kaže da ulje sikavice, osim što detoksicira, čisti i drenira jetru, a bitno popravlja i raspoloženje. Jer, amonijak, koji nas je učinio mrzovoljnom i smušenom osobom, prirodno se smanjuje kada se silamarinom poboljša funkcija hepatocita – jetrenih stanica. U svakom slučaju, uz dobru detoksikacija jetre i bubrega, pomaže i duhu i tijelu. Dobro je znati i to da je baš ulje sikavice najbolji antidot (protuotrov) kod trovanja zelenom pupavkom….

Kod peršina su jednako korisni i korijen i list. U peršinu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršin je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom. Koliko je peršin važan izvor vitamina C, najbolje pokazuje njegova usporedba s limunom. Naime, u limunu ima 65 miligrama na 100 g vitamina C, a u peršinovom lišću čak 166 miligrama na 100 grama. Pojedine vrste peršina u lišću mogu imati i do 323 miligrama na 100 g vitamina C! Ipak, valja reći, peršinov korijen ima četiri puta manje vitamina C, nego list. Osim vitamina C, u peršinovom listu ima i karotena (provitamina A), te vitamina B1, B2 i B6.

Poznato je da su još stari Egipćani koristili divlji peršin kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je znano da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine. Peršin povoljno utječe na rad jetara, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetara. Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom.Zlatnica (solidago virgurea) sadrži oko 10 posto tanina, oko 6 posto triterpenskih saponina, flavonoide i fenolske heterozide. Koristi se nadzemni dio biljke koji se bere tijekom cvatnje i pažljivo suši. Biljka djeluje protuupalno i blago diuretički. Europske i američke regulatorne agencije službeno su ju uvrstile kao lijek indiciran cistitise, nefritise, te profilaksu i liječenje kamenaca u bubregu i mokraćnom mjehuru.

Zbog svega toga, za macerat broj 9, koji se sastoji od našeg svagdašnjeg peršina, zlatnice koja će nam krajem srpnja „pozlatiti„ krajobraz i hladno prešanog ulja sikavice, odličan je čistač našeg organizma, prije svega jetre i bubrega, a nije nevažno ni to da će nas oraspoložiti…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI