Borovnica (Vaccinium) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i veliki i mali, dozrijeva od lipnja do kolovoza.
Imaju visoku nutritivnu gustoću. Naime, 100 g tih bobica sadrži samo 57 kcal, ali zato sadrže značajne količine vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.
Bioaktivni spojevi iz borovnica pokazali su se korisnima i u regulaciji glukoze u krvi. Znanstvenici napominju kako blagotvorni antocijanini mogu pozitivno utjecati na inzulinsku osjetljivost te metabolizam glukoze u našem tijelu.
Da biste smanjili šećer u krvi napravite sljedeći recept. Trebat će vam grančice borovnice.
Jednu žlicu sitno nasjeckanih grančica borovnice sipajte u neoštećen emajliran lonac. Prelijte ih jednom čašom ključale vode i kuhajte ih na laganoj vatri deset minuta.
Ostavite da čaj odstoji u poklopljenom loncu još jedan sat. Zatim procijedite čaj i popijte cijelu količinu u malim gutljajima tijekom dana.
Ova terapija traje mjesec dana.