PRERAĐENA HRANA SMANJUJE ŽIVOTNI VIJEK: Ovih pet namirnica trebalo bi izbjegavati

Sva hrana nije jednaka, a isto tako nisu ni sve prerađene namirnice jednake. Postoje minimalno prerađene namirnice, a zatim i visoko prerađene.

Prerađena hrana samo je jedna od loših prehrambenih navika koje mogu imati utjecaja na zdravlje i životni vijek.

Ovih pet namirnica trebali biste izbjegavati.


1. Jako prerađena hrana

Prema studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings, “veća konzumacija jako prerađene hrane bila je povezana s većom smrtnošću u općoj populaciji”. Dodaju kako bi zamjena jako prerađene hrane, neprerađenom ili minimalno prerađenom, dovela do smanjenja rizika smrtnosti.2. Prerađeno, crveno meso

“Nedavno istraživanje o konzumaciji crvenog mesa uključivalo je šest studija koje su pratile više od 1,5 milijuna ljudi tijekom 5,5 do 28 godina. Istraživanje je otkrilo da je redovita konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, raka i rane smrti. Prerađeno meso uključuje slaninu, kobasice, hrenovke, šunku, meso u konzervi, sušeno meso i meso koje se prerađuje, suši, fermentira ili soli”, piše Liza Torborg s klinike Mayo.

3. Pržena hrana

“Istraživači su povezali prženu hranu s dijabetesom tipa 2 i srčanim problemima, ali studije također pokazuju da svakodnevno konzumiranje pržene hrane može skratiti život”, napominje The Mayo Clinic Minute.

Naša tijela jednostavno nisu navikla na velike količinu pržene hrane koja postoji danas.
“Ako imate dizelski motor, ne stavljate benzin u spremnik za dizel”, kaže Stephen Kopecky, kardiolog na klinici Mayo.

4. Dodatni šećeri

Prema studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings, izbjegavanje sastojaka koji se koriste za dodavanje slatkoće i kalorija, od kukuruznog sirupa s visokom fruktozom do sirupa od agave, sirupa od datulja i sirupa od trske, jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

“Postojeći znanstveni dokazi i nalazi kliničkih ispitivanja ukazuju na to da bi smanjenje potrošnje dodanih šećera, osobito dodane fruktoze, moglo dovesti do smanjenja morbiditeta povezanog s dijabetesom i potencijalno prerane smrtnosti”, zaključuje studija.

5. Prekomjerna konzumacija alkohola

“Imajte na umu da čak ni umjerena upotreba alkohola nije bez rizika”, objašnjavaju iz klinike Mayo.

“Na primjer, čak i oni koji piju manje imaju mali, ali stvaran, povećan rizik od nekih vrsta raka, poput raka jednjaka”, dodaju.

U međuvremenu, prekomjerno opijanje može dovesti do problema s glavoboljom, oštećenja srčanog mišića koje dovodi do zatajenja srca, bolesti jetre, moždanog udara, samoubojstva i oštećenja mozga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI